8000 år gamle inngraveringer kan være den første avbildningen av en hundeier og «menneskets beste venn».

I en sandsteinklippe ved breddene av en inntørket elv i Den arabiske ørken, trekker en jeger buen. Rundt han piler 13 hunder som bistår eieren under jakten.

Scenen er fanget i det som kan være de tidligste hundebildene i verdenshistorien!

En rekke inngraveringer funnet i Saudi-Arabia, viser hunder som deltar i jakt. (Foto: Huw Groucutt, via ScienceDirect)

Kanskje var urmenneskene som hold til her like opptatte av hundene sine som de mange hundeeierne i dagens sosiale medier?

Inngraveringene er vanskelig å datere, men trolig er de mer enn 8000 år gamle, og da de tidligste avbildningene av hunder som er funnet, skriver tidsskriftet Science.

To av hundene som er avbildet har linjer som strekker seg fra halsen deres til eierens midje. Dette kan være halsbånd, noe som indikerer at mennesket drev med tusen år tidligere enn antatt.

Bildene er funnet i Shuwaymis, en kuppert region nordvest i Saudi-Arabia. Det har tatt arkeolog Maria Guagnin ved Max Planck-instituttet i Tyskland tre år å kartlegge 1400 inngraveringer.

Totalt er nesten 7000 dyr og mennesker avbildet ved Shuwaymis og Jubbah, som ligger 200 kilometer lenger nord.

– Jeg ble helt fra meg da Maria spurte om denne bergkunsten betydde noe. En million beinrester kan ikke fortelle meg det samme som disse bildene gjør – det er det nærmeste du kommer en YouTube-video, utbryter Angela Perri, også hun tilknyttet Max Planck-instituttet, og ekspert på etterlevninger av dyr.

Hundene avbildet i de eldgamle inngraveringene kan ha lignet på hunderasen canaan. (Foto: Alexandra Baranova/Wikimedia Commons; M.Guagnin et. al./Journal of Anthropological Archaeology, via ScienceDirect)

I flere av avbildningene kjemper hundene mot villesel, jaktes det på gaseller og nubiske steinbukker.

– De er virkelig forbløffende. Du kan neste høre hundene bjeffe og menneskene rope og lukte frykten til dyrene som jaktes, sier Melinda Zeder, kurator ved National Museum of Natural History i Washington D.C.

Over 7000 dyr og mennesker er inngravert i sandstein nordvest i Saudi-Arabia. (Foto: Huw Groucutt, via ScienceDirect)

Ifølge Zeder, er det for tidlig å fastslå nøyaktig hvor gamle inngraveringene er. Forskerne er nødt til kunne knytte funnene til et godt datert arkeologiske funnsteder.

Hun er likevel fra seg av begeistring over funnene. Til New York Times, sier Zeder at avbildninger av samarbeid mellom hund og menneske hvor mennesket har kontrollen er svært sjeldne i arkeologisk sammenheng.

– De gir oss et vindu til spenningen av jakten, og med bergkunst gir du beinene litt kjøtt.

Og, om ikke annet, er det et bevis på at folk har delt bilder av seg selv og hundene sine i mange mange år!

Toppbilde: Huw Groucutt, via ScienceDirect

National Geographic