Astronomer har oppdaget en ny type eksplosjon i verdensrommet som de mistenker kan være en ny type supernova.

Astronomer tilknyttet Universitetet i Belfast i Nord-Irland brukte teleskoper på Hawaii og i Chile for å finne flere interessante og meget kraftige energi-utbrudd. Den lyseste av disse ble ifølge rapporten (som ble publisert her) kalt PS1-10adi og ble funnet i en galakse hele 2.4 milliarder lysår unna.

Om det virkelig er en supernova, er den i alle fall mye kraftigere enn man tidligere har sett. Utbruddet er ifølge Cosimo Inserra fra Universitetet i Southampton ti ganger kraftigere enn en vanlig supernova. En supernova vil normalt slukkes etter om lag ett år, mens PS1-10adi har holdt det gående i hele tre år allerede.

Det betyr at supernovaen isåfall stammer fra en stjerne omtrent 100 ganger mer massiv enn solen.

Ifølge IFLS er det også en annen forklaring.

PS1-10adi kan være en mindre stjerne som har blitt slukt av et supermassivt sort hull og sakte men sikkert rives i stykker. Når dette skjer kan materie fra stjernen slynges vekk fra det sorte hullet, og kan skape røntgenstråler som kan vare i flere år.

Om det er dette som har skjedd er dette uansett en ny og kraftigere av denne typen hendelser (Tidal disruption event på engelsk).

Ifølge Newsweek har astronomene også funnet fire andre eksplosjoner som kan tilhøre samme kategori. Dette er likevel forhåpentligvis bare starten, i følge astronomene.

Når et nytt teleskop ved navnet Large Synoptic Survey Telescope etter planen står ferdig i omrking 2023 forventer man flere hundre lignende observasjoner. Teleskopet vil bygges på El Peñón-toppen av Cerro Pachón i Coquimbo i Chile.

Skisse av Large Synoptic Survey Telescope. Foto: LSST Project Office

Da får vi forhåpentligvis flere svar på hva astronomene har oppdaget. 

Toppbilde: NASA

National Geographic