Ingeniørkompani i Basra, radarhjelp til britene og offiserer i Tyrkia. Her er Norges glemte rolle i Irak-krigen

Søndag 5. november klokken 22.00 har dramaserien The Long Road Home premiere på National Geographic. Serien er basert på en sann historie om amerikanske styrker stasjonert i Irak

Før Irak-krigen i 2003 var Bush-administrasjonen på ivrig jakt etter koallisjonspartnere. De fleste av USAs allierte ble bedt om å bidra med soldater til invasjonen av Irak, på tross av manglende støtte fra FN. Norge, som regnes som en god USA-alliert, ble også spurt om å bidra med styrker.

Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik hadde ifølge et intervju med Dagbladet samtaler med den amerikanske presidenten George W. Bush en uke før invasjonen. Bondevik sa, som de fleste andre NATO-land, nei til å bli med i krigen.

Den avgjørelsen var ikke udramatisk. En Aftenposten-artikkel fra 2011 forteller litt om dramatikken som utspant seg på kammerset mellom utenriksminister Jan Petersen fra Høyre og Kjell Magne Bondevik.

Kjell Magne Bondevik på besøk i Det hvite hus kort tid etter at invasjonen av Irak var igang i 2003. Foto: Paul Morse (Public domain)

Selv om Norge ikke bidro direkte med soldater til selve invasjonen, hadde vi en rekke mindre bidrag til krigen og den påfølgende okkupasjonen. Norge sendte for eksempel 110–125 personer fra blant annet Telemark bataljon (Telemark Engineer Squadron (TES)) til styrken Combined Joint Task Force 7.

TES inngikk ifølge Store norske leksikon som en del av det britiske 35/33 Engineer Regiment utenfor Basra sør i Irak. De norske soldatene bidro blant annet med humanitær hjelp, eksplosivrydding og båttransport av britiske tropper.

Basra.

Norge bidro også i NATO-operasjonen Operation Display Deterrencehvor NATO sendte styrker og utstyr til alliansens medlem Tyrkia for å hjelpe til i tilfelle naboen Irak angrep. Norge bidro med utstyr til forsvar mot potensielle biologiske angrep og stilte med stabsoffiserer til NATO-hovedkvarteret i Izmir.

I dokumentaren «Et lite stykke Norge» kom det også frem at Norge lånte vekk tre såkalte Arthur-radarer til britene under invasjonen.

Radarene ble ifølge regissør Erling Borgen brukt til å finne omtrent 1500 bombemål under invasjonen, og den britiske forsvarsministeren sendte et personlig brev til sin norske motpart for å takke for hjelpen.

En Arthur-radar eid av det danske forsvaret. Foto: Værnsfælles Forsvarskommando

I en kronikk i Dagbladet peker også Borgen på at amerikanske soldater brukte kuler produsert av den norske våpenfabrikken NAMMO og at amerikanerene også brukte fjernstyrte våpentårn fra Kongsberg Defence.

Søndag 5. november klokken 22.00 har dramaserien The Long Road Home premiere på National Geographic. Serien er basert på en sann historie om amerikanske styrker stasjonert i Irak. 

Toppbilde:Paul Morse (Public domain)

 

National Geographic