De har lenge vært gjenstand for forundring og latter, men Tyrannosaurens stutte armer kan ha vært langt farligere enn de ser ut.

Det finnes flere teorier om hva som egentlig var hensikten med verdens kanskje mest kjente dinosaurs korte armer. Brukte Tyrannosauren armene til å dytte seg selv opp fra bakken etter en hvil, eller var de hendige for å holde fast i partneren under samleie?

Var det relativt korte vingespennet nødvendig kompensasjon for at hode og nakke var så kraftfulle? Eller var de rett og slett evolusjonære rester fra forgjengere, litt som vingene til fugler som ikke kan fly?

Uansett fremstår de som ganske komiske på en såpass fryktinngytende skapning.

Nå hevder paleontolog Steven Stanley ved University of Hawaii at de korte, men muskuløse forlemmene var langt farligere enn tidligere antatt.

Ifølge Stanleys funn, kan Tyrannosauren ha brukt armene til nærkamp.

– Tyrannosaurus kunne påføre byttet fire dype meterlange flenger, gjentatte ganger på få sekunder, forklarer Stanley.

De relativt korte lengden til tross, armene til Tyrannosaurus kan ha vært svært dødelige i nærkamp. (Foto: Eduard Solà [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons)

Skjelettet i armene var svært kraftig, noe som kan ha gjort de til solide nærkampvåpen. I tillegg hadde Tyrannosaurus et uvanlig ledd som gjorde armene svært bevegelige, argumenterer forsker Stanley.

– Slektninger av Tyrannosaurus brukte armene som kuttvåpen. Hvorfor ville ikke da Tyrannosauren ha gjort det samme? spurte han forsamlingen da han presenterte funnene for Geological Society of America forrige uke.

Men ikke alle de fremmøtte ble overbevist.

– For meg virker det svært ulogisk å bruke så små forlemmer i nærkamp, sier paleontolog Jakob Vinter ved universitetet i Bristol, som favoriserer ideen om at de heller ble brukt som støtte under samleie og lignende aktiviteter.

Tyrannosaurus-ekspert ved University of Maryland, Thomas Holtz, tror heller ikke den nye teorien holder vann. Ifølge Holtz, måtte Tyrannosauren ha skjøvet brystpartiet helt inntil byttet for at armene kunne ha gjort skade.

– På så nært hold ville den ikke fått like god bruk for de massive kjevene som var langt farligere, sier Holtz, som vedkjenner at armene kan ha vært nyttige for yngre Tyrannosaurer, før kjevene og den digre kroppen var fullt utvokst.

Men for fans av Tyrannosaurus – et av verdenshistoriens mektigste rovdyr, er det kanskje en betryggende tanke at forlemmene kan ha vært mer enn en kosmetisk skamplett på en ellers majestetisk skapning?

Toppbilde: Durbed [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

National Geographic