Flere blekkspruter i Wales har blitt observert mens de går seg turer på stranda, midt på natta.

Ifølge Wales Online har blekkspruter ved Ceredigion i Wales begynt å gå seg natte-turer på stranda. Forrige uke var en turgruppe på vei hjem fra en omvisning da de møtte på over 20 blekkspruter på tur.

Turguiden Brett Jones sier han aldri har sett noe lignende før. Ifølge en venn av Jones var blekksprutene også ute på tur på stranda dagen før.

Marinebiolog Julian Finn ved Museums Victoria i Australia sier det ikke er så uvanlig at blekkspruter går på land.

Blekkspruter er nattedyr og blir derfor ikke sett så ofte av mennesker når de er ute på ekspedisjoner på land. Selv om blekkspruter har gjeller kan de overleve noen minutter på land om huden deres fremdeles er fuktig. Dette er fordi blekkspruter kan absorbere oksygen gjennom huden fra vannet.

En av blekksprutene på stranda i Wales. Foto: SeaMôr Dolphin Watching Boat Trips

En grunn til at blekkspruter går på land kan ifølge Finn være fordi de leter etter mat. Tidevannet har ofte lagt igjen små vannpytter på stranda hvor blekksprutene kan jakte på forsvarsløse fisker, insekter og andre dyr.

Likevel, at en så stor gruppe blekkspruter går seg turer på stranda sammen, er ganske uvanlig, ifølge blekksprut-ekspert Mandy Reid.

Ifølge Reid kan det være at blekksprutene har blitt forvirret av forandringer i miljøet sitt, for eksempel om det har vært storm eller veldig store bølger. En annen forklaring kan være at blekksprutene er smittet av parasitter som påvirker adferden deres.

Ifølge turguide Jones døde flere av blekksprutene på stranda i Wales.

Vi har tidligere skrevet om en type blekksprut som har tatt det hele til et nytt nivå, nemlig blekkspruten Abdopus aculeatus som ikke vandrer hjelpeløst på en strand, men som har lært seg å jakte levende bytte på land.

Observasjoner om gjenger med blekkspruter som jakter på mennesker på stranda har vi heldigvis ikke hørt om. Ennå. 

Toppbilde: SeaMôr Dolphin Watching Boat Trips

National Geographic