Nyere forskning viser psykisk mishandling og omsorgssvikt kan føre til store fysiske endringer i et barns hjerne.

Som vi tidligere har skrevet om her på bloggen kan hendelser i barndommen føre til endringer i DNA-et ditt. Nå tyder forskning på at psykisk mishandling eller en mangefull oppvekst kan føre til fysiske endringer i barns hjerner. Professor Bruce D Perry, psykiater ved Texas barnesykehus, har nemlig publisert en studie som kan tyde på at barns hjerne kan forandre seg svært drastisk etter en dårlig start på livet.

Foto: Bruce D Perry

I rapporten publiserer han blant annet bildet over. Det viser en CT-scann av en vanlig tre-årings hjerne til venstre, og en tre-åring som er ut satt for ekstrem omsorgssvikt i form av manglende eksponering for lek, språk og kroppskontakt.

Foto: Store norske leksikon

Hjernen til barnet utsatt for omsorgssvikt er ikke bare totalt sett mindre enn en vanlig tre-årings hjerne, også hjernebarken er mindre enn vanlig. I tillegg er ventriklene (hulrom hvor hjerne- og ryggmargsvæsken dannes og sirkulerer) i hjernen større enn vanlig.

Ifølge IFLS er det tidligere også funnet tegn på at psykisk mishandling eller omsorgssvikt fysisk kan endre barns hjerne. For eksempel tyder forskning på at barn som har post-traumatisk stressyndrom og høye verdier av stresshormonet kortisol kan få en mindre hippocampus, som blant annet har funksjoner knyttet til hukommelse:

Barn som har blitt utsatt for omsorgssvikt på forferdelige barnehjem i Romania viser tydelige tegn på mindre av såkalt hvit substans i fire regioner av hjernen. Spesielt var regioner i hjernen assosiert med følelser påvirket.

Vi lærer altså stadig mer om hvor mye oppvekst kan ha å si for både personligheten, kroppen og hjernens utvikling. Men en ting har vi alltid har visst: Barn trenger en god start på livet. 

Toppbilde: Pixabay

National Geographic