Har du noen gang lurt på hvor stor hest en samurai bør ha, eller hva du som samurai bør ta med deg av mat når du skal i krig? Og hvor høy promille skal du egentlig ha? Da er denne saken for deg!

Det er kanskje ikke så mange her til lands som har god kontroll på skikk og bruk blant samuraiene – krigerstanden i det gamle Japan.

Men det kan du endelig (!) gjøre noe med.

Ifølge Live Science, er nemlig en 450 år gammel bok skrevet av den beryktede samuraien Tsukahara Bokuden oversatt til engelsk. Boken heter The Hundred Rules of War og er oversatt av Eric Shahan. 

Samuraien Bokuden, som døde i 1571, skal ha utkjempet over hundre kamper og beseiret hundrevis av motstandere. Boken han visstnok skal ha forfattet er en samling av sanger for samuraier som aldri har vært i krig.

«Samuraier studerer svært mange ting, men hovedfoukset for læringen er døden», heter det i læreboka.

Krigføring er et omfattende tema i boka, som tar for seg emner som bueskyting, kamp med sverd og spyd og hestekunnskap. Hesten er nemlig det mest verdifulle en samurai er i besittelse av, og de som ikke bruker tid til å lære om hest er feige.

«Selv om små hester kan være lettere å håndtere, samt enklere å avstige, er de som foretrekker slike dyr dumme», lyder en instruks om hestehold.

Når en samurai forbereder seg til krig, bør han helst ikke spise annet en ris som tilberedt med varmt vann. Og som krigsniste er det stekte bønner og tørkede plommer som gjelder.

– Dette betyr muligens at en bør ha med seg mat som ikke blir dårlig, og som en kan ha i bakhånd dersom han ikke får utdelt feltrasjoner, forklarer oversetter Eric Shahan til Live Science.

Og når det gjelder de tørkede plommene skal de visstnok være bra for en tørr hals.

Ifølge Shahans oversettelse bør samuraien også innta litt alkohol i dagene før stridighetene. Men du bør nok vise litt måtehold:

«En samurai som drikker overflødig er tilbøyelig til å gjøre feil, mens en samurai som ikke drikker er feig.»

Hvorvidt den legendarisk samuraien Tsukahara Bokuden, faktisk er forfatteren av læreboka, vites ikke. Oversetteren innrømmer at det vil være umulig å bekrefte hvor autentisk den 450 år gamle boken egentlig er. Men den japanske utgaven, som først ble trykket i 1840, krediterer Bokuden som forfatter.

Uansett hvilken type mat, våpen og utstyr en samurai tar med seg i krig; vedkommende bry seg ikke om de overlever eller dør i slaget.

Slik lyder nemlig en av bokens avsluttende regler:

«En samurai kaster vekk alle tanker for både liv og død, den er bare opptatt av å bevege seg fremover.»

Toppbilde: Yoshitoshi [Offentlig eiendom], via Wikimedia Commons

National Geographic