I tre uker måtte Terje holde seg i et trangt pansret kjøretøy med tre andre norske soldater. Utenfor raste borgerkrigen i Bosnia. 

5. november har dramaserien The Long Road Home premiere på National Geographic. Serien er basert på en sann historie om amerikanske styrker stasjonert i Irak. I forbindelse med serien, har National Geographic intervjuet norske krigsveteraner. Hør deres historier i podcasten Soldat.

Jeremy Sisto spiller stabssersjant Robert Miltenberger i dramaserien The Long Road Home som har premiere 5. november på National Geographic. (Foto: National Geographic/Van Redin)

I juni 1995 blir den lille byen Goražde omringet av bosnisk-serbiske styrker. Det smeller fra skudd og granater fra åssidene rundt, og det er for farlig å oppholde seg i konteinerne som er satt opp i FN-leiren.

– Vi kunne forlate kjøretøyet for å gå på do, og eventuelt hvis vi måtte kjøre ut på oppdrag. Men med skyting inne i leiren og rett utenfor vogna hadde vi ikke lyst til å gå utenfor uansett, minnes Terje Wadahl (47).

Krigsveteranen Terje Wadahl tilbragte tre uker i et pansret kjøretøy under Bosnia-krigen. Her får han utdelt The Army Achievement Medal for innsatsen ved International Special Training Center. (Foto: Privat)

Han er kommandersersjant og seniorsykepleier i hæren. I 1995 var han sjef for en pansret Sisu-vogn. Der bodde han i tre uker sammen med vognfører og to sanitetssoldater. Mesteparten av døgnet tilbragte de i kjøretøyet.

– Hver morgen tok vi tre karene på oss hjelm og skuddsikker vest og gikk ut av vogna slik at den eneste kvinnen på laget fikk en time for seg selv.

Det var en måte å løse litt opp i anspentheten som følger med å leve så tett oppå hverandre, forklarer Terje.

Goražde var erklært et sikkert sted av FN, men likevel gikk bosnisk-serbiske styrker til angrep på byen i 1995. Rundt 350 FN-personell, inkludert elleve nordmenn, ble i praksis holdt som gisler fram til begynnelsen av juli, skriver Forsvaret.

– Borgerkrig slik jeg har sett det er den verste formen for krig. Da sloss gamle naboer mot hverandre, det er ingen regler og det handler bare om å vinne, uansett hvilke hjelpemidler som blir brukt, forklarer Terje.

I en lignende Sisu XA-kjøretøy tilbrakte Bosnia-veteranen Terje tre uker sammen med tre medsoldater, mens borgerkrigen raste rundt dem. Foto: Kjetil Ree [CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Heldigvis, forklarer veteranen, slapp de å se noe til den etniske resningen som var utbredt under borgerkrigen.

– Men vi visste hva som foregikk. Folk ble drevet vekk, og de som ikke ville dra frivillig ble drept.

Serberne hadde i praksis stengt av byen, og sykehuset og Leger Uten Grenser gikk etter hvert tom for utstyr. FN-troppene hadde det etter forholdene greit, husker Terje, men lokalbefolkningen led.

– Det ble en ganske bratt læringskurve for en 25-åring. Jeg reflekterte nok ikke så mye over det der og da, men jeg vokste veldig mye av erfaringene i Bosnia. Det har nok formet mye av mitt virke i forsvart.

  • The Long Road Home har premiere på National Geographic 5. november. Serien er basert på en sanne historier fra Irak.

Terje leverte inn oppsigelse etter å ha kommet hjem fra Bosnia.

– Jeg var skuffet over FN. Vi hadde ikke et klart mandat eller ROE (Rules of Engagement, red.amn.), og vi måtte bli skutt på for å få lov til å skyte tilbake. Det syns jeg blir feil under militære operasjoner.

Kommandersersjanten legger til at FN er gode på bruk av observatører, men han har langt bedre opplevelser fra operasjoner i regi NATO.

– Det var noen som sa en gang at de som reiser ut på internasjonale operasjoner er vår tids sjømenn. Enten liker du det ikke, eller så syns du det er alright og drar ut flere ganger.

Hele fem ganger har han vært tilbake på Balkan, alle gangene som del av NATO-operasjoner. Og i 2006 ble det også en tur til Afghanistan.

– Vi er heldige som ikke har tolvmånedersturer tilsvarende de USA har kjørt i Irak og Afghanistan.

En rapport fra det amerikanske Krigsveterandepartementet, begikk 20 amerikanske veteraner selvmord daglig i 2016, skrev Military Times i fjor.

– Jeg kjenner ikke altfor godt til hvordan de gjør det i USA, men hos oss er det nå oppdragsfokusert trening i seks måneder og gjennomgående tester før du reiser ut. Både under og etter utenlandstjenesten er det veldig god oppfølging, forklarer Terje.

Han tror derfor at vi nok ikke vil få like mange tilfeller av post-traumatisk stresslidelse etter nyere utenlandsoperasjoner, slik vi har sett etter for eksempel operasjonene i Libanon.

– Vi vet aldri hvordan en person reagerer før vedkommende drar ut, men tidligere var oppsetningen annerledes. Da var det nesten slik at du leverte utstyret når du kom hjem og takket for deg.

Tidligere i år fikk Terje og de andre norske som tjenestegjorde i Goražde i 1995 Fortsvarets innsatsmedalje.

47-åringen forteller at han har hatt mange fine opplevelser i utenlandstjeneste, og råder de som er interessert til å dra ut.

– Det blir litt som en eksamen. Her hjemme trener du på å løse en jobb, men du vet ikke om du duger før du har fått testet det i konfliktområder. Da finner du fort ut om det passer for deg eller ikke, fastslår kommandersersjanten.

8. mai i år fikk Terje og de andre som tjenestegjorde i Goražde i 1995 Forsvarets innsatsmedalje for innsatsen sin. Foto: KEN (Creative Commons Attribution Sharealike 3.0), via Wikimedia Commons

Hør hele intervjuet med den norske krigsveteranen Terje Wadahl i podcasten Soldat:

  • The Long Road Home er en ny dramaserie basert på virkelige hendelser fra Irak. Serien har premiere på National Geographic 5. november.

Toppbilde: National Geographic/Van Redin

National Geographic