Forskere ved et universitetet i Arizona er i full gang med utviklingen av droner som kan styres av tankene til droneføreren.

Ifølge Seeker er lederen for Human-Oriented Robotics and Control Lab ved universitetet i Arizona, Panagiotis Artemiadis, kommet ganske langt med utviklingen av et system som gjør at en dronefører kan styre opptil flere droner samtidig bare med tankene.

Siden droner vanligvis styres med smarttelefoner eller joysticker er det akkurat nå begrenset hvor mange droner en enkelt dronepilot kan styre.

Ifølge Artemiadis kan imidlertid hans nye system sørge for at én enkelt dronepilot kan styre mange droner samtidig.

Testing av tankestyrte droner. Foto: Arizona State University

Systemet er utviklet ved at pilotene først tenker på forskjellige kommandoer han eller henne vil at dronen skal utføre. Deretter matcher teknikerene i Arizona de delene i hjernen som aktiveres under de forskjellige kommandoene med faktiske droneinstrukser.

Dronen styres dermed ved hjelp av en elektroencefalograf (EEG) koblet til pilotens hjerne. EEG er en slags hette med elektroder s0m vanligvis brukes til å måle hjerneaktivitet.

En type EEG-hette. Foto: Petter Kallioinen (CC BY-SA 3.0)

Artemiadis ser for seg at de tankestyrte dronene skal kjøre sammen i en slags dronesverm som vil være mer effektiv i flere nyttige områder. Områdene kan være for eksempel leteaksjoner, kartlegging av skogbranner under slokkearbeid eller å lage kart over jordkvalitet for bønder.

Artemiadis har foreløpig kun testet ut dronesvermer på tre droner, men mener det vil være fullt mulig å ha svermer bestående av «hundretusenvis» (!) av droner.

Alt dette høres spennende ut, men så er det som alltid en liten hake. Utviklingen av systemet støttes økonomisk av Defense Advanced Research Projects Agency og  US Air Force Office of Scientific Research.

Det betyr at vi en dag kanskje vil se svermer bestående av flere hundre tusen bevæpnede militærdroner styrt av én enkelt pilot. Det høres kanskje mest ut som en dystopisk actionfilm enn en lysende fremtid. 

Toppbilde: US Air Force

National Geographic