Mineselskapet Rio Tinto har gjennomført verdens første togtur uten et eneste menneske.

Selskapet Rio Tinto annonserte akkurat at det automatiske toget de selv har bygget har gjennomført sin første tur uten mannskap. Toget kjørte en nesten 100 km lang tur, og ferden gikk gjennom Pilbera-regionen, et område i Vest-Australia.

Det er kanskje ikke en stor overraskelse at toget kjørte fra en jern-gruve Rio Tinto selv driver. Toget er ifølge Futurism det første i et planlagt nettverk av selvkjørende tog. Om alt går etter planen vil alle togene deres være selvkjørte innen neste år. Det fordrer selvsagt at en rekke godkjennelser blir gitt fra australske myndigheter.

Rio Tinto har faktisk brukt selvkjørende tog fra 2017, og siden da har omtrent halvparten av togene ikke vært styrt av en sjåfør.

Dette er imidlertid første gangen et tog har kjørt helt selv, uten noe menneske om bord. 

Ikke langt unna Australia skjer det også ting på tog-fronten.

Kina har nemlig annonsert at de vil begynne med 100% selvkjørte tog-busser (en slags hybrid mellom tog og buss) allerede fra neste år av, i den kinesiske byen Zhuzhou. Disse tog-bussene vil ikke frakte mineraler, men mennesker.

Dette buss-toget, som har fått navnet Autonomous Rail Rapid Transit (eller ART), vil ved hjelp av sensorer automatisk stoppe på riktige stoppesteder langs en 6.5 km lang line. Art vil kunne frakte om lag 300 personer om gangen, fordelt på tre forskjellige vogner.

Toppbilde: Rio Tinto

National Geographic