National Geographic Society arrangerer denne uken Photo Camp i Oslo, et fotokurs for ungdom i alderen 16 til 23. Det hele avsluttes med en utstilling på Nobels Fredssenter på søndag.

Fra 2. til 8. oktober arrangerer National Geographic Society i samarbeid med Røde Kors Ungdom et fotokurs for ungdommer i Oslo. Kurset skal hjelpe ungdom i alderen 16 til 23 til å bruke fotografering til å fortelle historier fra deres liv, utforske verden rundt dem og utvikle dypere relasjoner til andre.


Det vil delta 23 ungdommer på kurset. Noen er født og oppvokst i Norge, noen er andregenerasjonsinnvandrere og flere av ungdommene er flyktninger som har kommet til Norge etter at de ble født. Røde Kors Ungdom har hjulpet med å rekruttere unge flyktninger bosatt i Norge fra blant annet Syria, Sudan, Somalia, Eritrea og Palestina.

Kurset ledes av to National Geographic-fotografer i verdensklasse, britiske Marcus Bleasdale og amerikanske Ronan Donovan. Bleasdale er opprinnelig fra Storbritannia, men er nå bosatt i Oslo, og vil ha ansvar for undervisningen av deltakerene på kurset. Donovan kommer til Oslo spesielt for å delta på kurset ved å hjelpe ungdommene med fotoredigering. 

Underveis i uka vil deltakerene bli gitt forskjellige oppgaver hvor de skal dokumentere deres hverdag fra deres perspektiv, og målet er å fokusere på historier fra ungdom med norsk- og flyktningebakgrunn som utforsker hverandres kulturer og meningen av ordet «hjem».

Når kurset er ferdig vil noen av bildene tatt av deltakerene vises frem i en utstilling på Nobels Fredssenter i Oslo søndag 8. oktober klokken 19.00. Der vil også Bleasdale og Donovan delta i en samtale om fotograferingens makt og påvirkningskraft. 

Trondheim i sommer 2017 @zabihullah.02

Et innlegg delt av NGPC Norway 2017 (@ngpcnorway)

Lignende fotokurs har blitt arrangert på over 75 steder verden over, senest i steder som Hellas, Cuba, den amerikanse staten Montana, Ukraina, Sør-Sudan og Jordan.

National Geographics fotocamp arrangeres for første gang i år i Norge. Det kan vi takke Melanie Burford for. Selv flyttet hun til Norge fra New Zealand for to år siden, og har selv erfart hvordan det er å flytte til et fremmed land. Hun håper kurset kan hjelpe ungdommene å starte en samtale på tvers av kulturer.

Tidligere i år har det også vært arrangert Photo Camp i Trondheim og Bergen. For å se noen av de mange bildene som ble tatt under kurset, kan du ta en titt på prosjektets offisielle Instagramkonto. Deltakerene på Fotocampen i Bergen og Trondheim ble så inspirerte at de fortsatte etter at prosjektet var over, ifølge Burford.

– I Trondheim har flere av ungdommene fra kurset blitt med i en fotoklubb arrangert av Røde Kors, og i Bergen har de startet sin egen fotoklubb, hvor de gir hverandre nye oppgaver. Det er utrolig givende å se.

For å se noen av bildene som blir tatt under Photo Camp i Oslo, kan du stikke innom utstillingen som arrangeres søndag den 8. november klokken 19.00 på Nobels Fredssenter.

I tillegg til utstilling av bilder blir det samtale om fotografi med fotografene Marcus Bleasdale og Ronan Donovan, fra National Geographic. Og lett servering.

Og alt er gratis.

National Geographic Society er en veldedig organisasjon som investerer penger og tid i prosjekter innen utforskning, vitenskapelig forskning, historiefortelling og utdanning. Et av disse prosjektene er nettopp fotokurset Fotocamp.

National Geographic