Seth Shostak ved SETI-instituttet er så sikker i sin sak at han er villig til å spandere en kaffe på deg om han tar feil.

I et intervju med The Verge under Worlds Nano Fair i New York, uttalte Seth Shostak at han var så sikker på at vi ville få bekreftet at det finnes intelligent liv i verdensrommet, at han vedder en kopp kaffe til «alle» på at det skjer.

Foto: SETI

SETI-instituttet ble stiftet i 1984, og er en veldedig organisasjon som jobber for å lete etter intelligent liv i verdensrommet. SETI er et akronym for «search for extraterrestrial intelligence».

En av lederne for SETI var den verdenskjente astronomen Carl Sagen, og idag har han fått oppkalt et av forskningssentrene på SETI etter seg.

Shostak mener grunnen til optimisme er den enorme utviklingen i kunnskap om universet som har skjedde de foregående tjue årene.

Kanskje viktigst: Det er mye mer uutforskede områder med potensial for intelligent liv enn vi først trodde.

Shostak mener også at det er enda mer sannsynlig at vi finner mikroorganismer før vi finner intelligent liv, men at begge sannsynligvis vil finnes «snart», i hvert fall innen tjue år. I et intervju med Futurism listet Shostak opp hele syv steder han mener det er sannsynlig å finne mikroorganismer.

Shostak har også et annet forbehold.

Bare det at vi klarer å bekrefte at intelligent liv finnes der ute, betyr ikke at vi kommer til å ha lange samtaler med «dem» med en gang. Om vi for eksempel mottar et signal som er 500 lysår gammelt, kan det ta 1000 år fra vi sender vårt svar til vi får et svar tilbake.

Med tanke på hvor stort verdensrommet er, kan kan jo lure på hvorfor man ikke har funnet intelligent liv i rommet allerede. Det kan være flere grunner til det. Men hvorfor har ingen laget en hendig infografikk om de forskjellige grunnene, lurer du kanskje på nå. Fortvil ikke, det har nemlig Futurism gjort.

Mange har også hørt om Fermis paradoks, som kort fortalt går ut på at intelligent liv enda ikke har kontaktet oss, selv om universets alder og størrelse tilsier at annet intelligent liv burde finnes et sted der ute allerede.

For en underholdende og forklarende video om Fermis paradoks anbefales denne:

Så gjenstår det å se om Shostak får rett, eller om vi kan se frem til en gratis kopp kaffe i 2037.

Toppbilde: SETI

 

National Geographic