Rotten Vika kan bli 45 cm lang og kan knuse en kokosnøtt med tennene.

Ifølge Washington Post er det vanlig å synge en spesiell sang for barna sine på Salomonøyene i Stillehavet. Sangen handler om to rotter, en stor og en i vanlig størrelse, som kryper opp på siden til folk, til de slutt når armhulene hvor foreldrene kiler barna sine.

Nå viser det seg at en av de to rottene, den største, finnes på ekte. 

Solomonøyene i Stillehavet. Foto: WIkipedia

Biologen Tyrone Lavery dro til Salomonøyene på jakt etter en stor rotte som ofte ble omtalt blant lokalbefolkningen. Rotten ble kalt Vika, som betyr «Stor rotte som spiser kokosnøtter».  Stillehavsøyene er kjent for sitt unike dyreliv. Blant annet det som på engelsk kalles Guadalcanal Monkey-Faced bat, en flaggermus som ligner litt på en ape.

Lavery lette lenge etter Vika, men rotta viste seg å være vanskelig å få øye på, selv så stor som den ryktes å være. Så en dag i 2015 fikk Lavery en telefon fra noen som akkurat hadde felt et tre, og en stor rotte hadde falt ut. De fanget den og tok kontakt øyeblikkelig.

Selv om rotta virket å være ganske ung og hadde mistet litt av halen sin under fangsten, var den fremdeles 45 cm lang og veide 1 kg. 

Bilder av rotta Vika. Foto: Oke Revoh

Rotta hadde skjell på halen, svært sterke klør og store tenner. Desverre døde rotta av skadene den pådro seg etter å ha blitt fanget, men Lavery fikk heldigvis tatt bilder da den levde. Den ble sammenlignet med alle rotter man vet har eksistert på øyene, men man fant ingen match.

Lavery og co hadde rett og slett oppdaget en ny rotte! Den virker å være en etterkommer av Uromys vika, en stor rotte fra Vangunu-øyene. Hele rapporten kan du lese her.

Funnet ga tydeligvis mersmak, Lavery har nå dratt til en annen øy i nærheten på jakt etter det lokale kaller «monsterrotta» Kwete…

Toppbilde: Oke Revoh

National Geographic