En brite var ute med metalldetektoren sin da han fant noe ingen andre har funnet før han i England.

I Gloucestershire i England fant Pete Cresswell og hans svoger Andrew Boughton et lite lager med bronsestatuer fra de siste årene av den romerske okkupasjonen av landet. Lageret inneholdt også deler av metallbokser, håndtak som har sittet på bokser, deler av metallstatuer, deler av bronsesmykker, deler av en gryte og beltespenner.

Men det er bronsestatuene som er spesielt interessante.

De fleste statuene var ødelagte og i biter, men en statue av en slikkende hund ble funnet helt intakt. Ifølge Science Alert mener arkeologer at slike statuer var regnet som såkalte helbredende statuer, siden hunder slikket sårene sine.

Å finne en slik bronsestatue i sin helhet har faktisk aldri blitt gjort før i England.

Den slikkende hunde-statuen. Foto: Bristol City Council

Bronsestatue-restene er fra omtrent år 318 og 450, og det kan virke som om statuene ble ødelagt med vilje og gjemt, kanskje av noen som planla å smelte dem om til noe annet. Funnet ble fort levert til Bristol museum, hvor de blir tatt godt vare på.

Planen er å vise tingene i en utstilling på British Museum i London  senere i år.

Blant funnene var det også ødelagte statuer av menneskeansikt. Foto: Bristol City Council

Om du ikke orker å vente så lenge, eller ikke orker å ta turen helt til British Museum, kan du ta en titt på tingene på museumets hjemmeside, her.

Cresswell har også laget en fin video av øyeblikket han finner tingene. Cresswell blir så glad for funnet at han i beskrivelsen av videoen beklager at språkbruken blir litt drøy, men adrenalinnivået ble rett og slett for høyt.

Det må være lov når man har funnet en såpass stor arkeologisk skatt. Vi gratulerer!

Toppbilde: Illustrasjonsbilde fra Maxpixel.

National Geographic