Den Europeiske romfartsorganisasjonen har lagt ut noen fantastiske nye bilder av stjerner som formes i Melkeveien.

ESA åpnet i 2009 verdens største infrarøde romteleskop, Herschel (oppkalt etter astronomene Caroline og William Herschel). Under emneknaggen #HerschelMoments har ESA på sosiale medier delt en rekke fantastiske bilder, ifølge Science Alert.

Herschel. Foto: ESA

Romteleskopet Herschel har fokusert mye på en spesiell molekylsky i Melkeveien hvor det stadig fødes nye stjerner.

Området består av tre regioner med navnene W3, W4 og W5. Regionene er forøvrig også oppkalt etter en astronom, nemlig den nederlandske astronomen Gart Westerhout som oppdaget molekylskyene på 50-tallet ved hjelp av radiobølger.


Video: ESA

Molekylskyen ligger i stjernebildet Kassiopeia, en region som ifølge ESA er en av de beste å følge med på om man skal lære mer om hvordan massive stjerner fødes og dør. Herschels infrarøde teleskop kan nemlig fange gløden fra stjernstøv i skyene i regionen, og dermed kan astronomer følge stjernegass fra nyfødte stjerner.

Bildene er ikke bare informative, de ser også helt fantastiske ut.

Av disse er W3 en av de største stjernefabrikkene i vår galakse. I bare W3 er det hundretusenvis mer stjernemasse til sammen enn det er i hele solen.

W3. Foto: ESA

I W4 er det litt andre forhold. Det er mindre stjernemasse, og materie blåses vekk av vinder fra supernova-eksplosjoner. Men det ser like fint ut like vel!

W4. Foto: ESA

Heller ikke W5 ser så verst ut.

W5. Foto: ESA

Regionen lager altså ikke bare stjerner, det er en bakgrunnsbilde-til-mobilen-og-pcen-fabrikk også.

For å finne flere fantastiske bilder og lese mer om det viktige arbeidet til ESA, ta en titt på prosjektets hjemmeside, her.

Toppbilde: ESA.

National Geographic