En ny forskningsrapport hevdet det er en klar sammenheng mellom lynnedslag og lasteskip.

Ifølge Science Alert blir det stadig mer tordenvær på verdens hav. Litt uventet er det kanskje hvem som får skylden: de mange lasteskipene som daglig reiser gjennom havene.

Forskere ved Universitetet i Washington i USA har gått gjennom data for lynnedslag fra de siste 12 årene fra WWLLN (World Wide Lightning Location Network).

De fant ut at det er klart mye mer lynnedslag og tordenvær i to tungt trafikkerte ruter for lasteskip på havet, enn på områder i havet uten mye lasteskiptrafikk, men med ellers likt klima.

Bilde: Pixabay

Men hvorfor?

Det kan virke som om partikler i dieselutslippene fra lasteskipene har en direkte påvirkning på dannelse av lynnedslag.

At partikler i luften kan påvirke været er ikke noe nytt. Det har i flere år vært vanlig å pumpe partikler i lufta for å gi vanndamp noe å henge seg fast i, eller såkalt skysåing. Dette gjøres for å øke nedbøren eller å hindre dannelse av tåke, for eksempel på flyplasser.

I dieselutslippene fra lasteskipene er det mye mer partikler enn man vanligvis bruker (sølviodid og tørris) i skysåing. Dermed gir utslippene fra lasteskip vanndampen mer å samle seg rundt.

Det hele ender med at skypartiklene blir små og lette, og stiger høyere i atmosfæren. Der fryser og blir til hardt hagl eller iskrystaller, før de kolliderer med hverandre og danner elektriske ladinger som blir til lyn.

Så hvis du er ute etter en fun fact neste gang du er på et lasteskip midt i havet, kan du bare dra frem denne artikkelen.

For å lese hele den fascinerende rapporten kan du trykke her.

Toppbilde: Maxime Raynal (cc-by-2.0)

National Geographic