Det er en god grunn til at man blir bedt om å kaste ting i søpla istedenfor å skylle dem ned i do.

Når du er på offentlige toalett står det ofte på små skilt ved siden av doen at du ikke må kaste «sanitetsbind», kondomer, våtservietter og lignende i do.

Dette fordi disse tingene, i likhet med inkassokrav og bekymringsmeldinger, ikke forsvinner bare de skylles ned i do.

De havner nemlig i kloakken, og om det er mye nok samles de og blir en enorm klump. En av de største klumpene av brukte kondomer, bind, tamponger, q-tips, bleier, våtservietter og lignende ble nylig funnet i kloakken i London. Disse tingene har sammen med olje og fett rullet seg sammen og blitt både enorm og hard.

Og veldig ekkel.


Video: Associated Press

Klumpen veier omtrent 117 tonn og er 250 meter lang, eller som firmaet ansvarlig for å rydde opp etter klumpen skriver: den veier omtrent like mye som 11 to-etasjers busser.

Britene har gitt slike klumper navnet fatberg, som utrolig nok høres bedre ut enn det det egentlig er.

Firmaet Thames Water, som har ansvaret for å vedlikeholde og rydde opp i Londons kloakksystem, sier til Tonic at de bruker omtrent 10.5 millioner kroner hver eneste måned på å fjerne blokkeringer i rørene.

New York brukte til sammenligning omtrent 36 millioner kroner i året på det samme i sin by i 2013.

Thames Water hadde selvsagt også en avstemmning over hva dette fettberget skulle hete, og Fatty McFatberg slo Fat The Ripper med ett prosentpoeng, etterfulgt av Fryer Yuck og Fatty McBergwipe.

Fatty McFatberg blir ikke lett å fjerne. Thames Water antar at det vil ta i hvert fall tre uker før fettberget er borte.


Så neste gang du vurderer å skylle ned et bind, en bleie eller et brukt kondom i do: Tenk på Fatty McFatberg, og ikke gjør det. 

National Geographic