Det kan virke som om de aller fleste dyr er å finne i akvarium, men hvorfor ikke hvithai?

Ifølge ifls.com er det ikke størrelsen på haien det kommer an på, man har for eksempel mange tilfeller av spekkhoggere i fangenskap. Og det er heller ikke mangel på forsøk som er grunnen.

Så sent som i fjor døde en hvithai etter bare tre dager i et akvarium i Okinawa. Den aller første gangen noen prøvde var i Marineland of the Pacific, i California på 50-tallet.

Da overlevde ikke haien det første døgnet en gang.

Sea World har også prøvd flere ganger, men har aldri klart å holde haien i live i mer enn et par uker.

Det eneste stedet som har vært i nærheten av en hvithai som overlever over lengre tid, er Monterey Bay Aquarium, også i California. Der overlevde en hvithai i flere måneder, men ble sluppet tilbake i havet etter å ha angrepet andre haier.

Okei okei, sier du kanskje nå, men hvorfor overlever ikke hvithaien i fangenskap da? Kan dere ikke bare si det med engang, skriker du kanskje til skjermen.

Det er, som vanlig, flere teorier om hvorfor hvithaier ikke overlever i fangenskap.

En av dem er rett og slett at haier må være nær å sulte ihjel for å spise noe som ikke er levende når de lever ute i naturen. Å mate hvithai med levende dyr er både dyrt og krevende for et akvarium, og de fleste hvithaiene som døde i fangenskap nektet å spise (den døde) maten de ble servert.

Hvithai må også svømme konstant fremover for å få oksygen i gjellene. Hvithai kan fort bli seks meter lange, og elsker å svømme lange avstander. Da sier det seg selv at et akvarium ikke er et opptimalt sted for en hvithai.

Som Woody Allen sier, en hvithai og et forhold mellom to kjærester må begge bevege seg fremover for å overleve.

Hvithai har også en egen evne til å føle de usynlige elektriske feltene alt levende gir fra seg, for å enklere finne bytte. Dette kan i unaturlige områder som et akvarium forvirre hvithaien.

Uansett hva som er grunnen til at hvithai ikke finnes i akvarium, bør vi kanskje bare godta at hvithaien skal få gjøre det den gjør best, være veldig skummel og fri i havet.

Kilde: PBS

Toppbilde: Creative Commons

 

 

National Geographic