Apen som ble berømt for selfie saksøker mennesket som eier kameraet. 

Historien om den indonesiske apen som ble verdenskjent for å ha tatt en selfie fortsetter. Nå har han ifølge iflscience.com gjort noe enda mer menneskelig: saksøkt eieren av kameraet så han kan få rettighetene til bildet.

Okei, så er det kanskje ikke apen selv som har gjort det, men PETA som har hyret en advokat på apens vegne.


Kilde: BBC News

Det hele begynte da den amerikanske fotografen David Slater dro til Indonesia for å ta bilder av den truede arten celebesmakaker. Apene utsettes for mye jakt da mange av de lokale ser på kjøttet til apen som en delikatesse.

Etter å ha funnet en flokk celebesmakaker i jungelen, ble Slater etterhvert akseptert som en del av gjengen. En dag satte han opp kameraet sitt på et stativ for å ta bilder av apene, men apene lot seg fascinere av den skinnende linsen på kameraet, og under en photoshoot lekte de med utløseren, og det berømte bildet ble tatt.


En celebsmakake som kanskje eller kanskje ikke tenker på å saksøke noen. Kilde: Paul Williams/Creative Commons

Da Wikipedia fikk tak i bildet bestemte de seg for at Slater ikke hadde rettighetene på bildet siden en ape hadde tatt det, og siden en ape ikke kan ha rettigheter til et fotografi, ble bildet allemanseie.

Slater prøvde forgjeves å få fjernet bildet fra Wikipedia, men ga til slutt opp.

Så bestemte dyrevernforeningen PETA seg for å blande seg inn i diskusjonen. De reagerte på at et dyr ikke kan ha rettigheter på et bilde, og bestemte seg for å ta saken til retten. Apen kan naturlig nok ikke være en part i rettsaken, og PETA fant derfor en primatologist som hevdet hun hadde kjent selfie-apen siden fødselen.


Enda en apeselfie. Kilde: Apen eller David Slater. 

Likevel, teknisk sett ble Slater saksøkt av selfie-apen.

Saken ble fort avvist av retten, men apen anket, og nå venter Slater (og antageligvis apen) spent på avgjørelsen. 


Kilde: PBS

Toppbilde: Enten selfie-apen eller David Slater

National Geographic