Det er stor mangel på organer i hele verden. Nå vil stadig flere løse problemet med 3D-printing.

Organmangel er et stort problem i hele verden. I England må man for eksempel vente i gjennomsnitt to og et halvt år på en ny nyre. I USA regner man med at omlag en tredjedel av dødsfall (!), omtrent 900 000, hvert eneste år kunne blitt forhindret eller utsatt av organtransplantasjon. I følge EU-Kommisjonen er det bare i Europa ca 3500 på hjertedonasjonventeliste, men kun 2000 dem fikk et nytt hjerte.

I Norge er det heldigvis ikke like ille, men ifølge Organdonasjon.no døde det 33 mennesker i organkø i 2016. Den store mangelen fører naturlig nok til nødløsninger. 

Kilde: organdonasjon.no

Global Financial Integrity regner med at ulovlig organhandel tjener mellom 600 millioner til 1.2 milliarder dollar hvert år.

Nå er vi kanskje nærmere en løsning: 3D-printing. 

Flere firmaer har startet utviklingen av 3D-printede organer, eller såkalt bioprinting. Organovo fra San Diego har allerede printet deler av lunger, hjertemuskler og nyrer. Nå satser de også på å printe ut 3D-printet hud, som trengs av for eksempel brannskadde.

Organovo vil også printe ut falske hårceller, og vil utvilsomt tjene godt om de klarer å kurere skallethet.

Et annet firma som satser hardt på bioprinting er svenske Cellink. De fikk mye oppmerksomhet da de utviklet et slags bio-blekk til printere. Også lagde de like godt en «rimelig» bioprinter også. Det betyr ikke at det er billig å skaffe seg sin egen bioprinter.

For øyeblikket må du ut med omlag ti tusen dollar, men det er jo ikke så galt om man kan begynne å printe ut reservedeler til sin egen kropp.

Kilde: Cellink

Så når vil vi være istand til å printe ut brukbare organer?

Erik Gatenholm, en av Cellinks grunnleggere mener vi ikke er langt unna. I et intervju med The Guardian påstår han at brusk kan printes innen fem år, og hele organer «i vår levetid».

Et hjerte er i seg selv ikke så komplisert, det er alt inni. Fungerende blodårer er fremdeles ikke mulig å 3D-printe, men skulle du ha en god idé har NASA lovet gode penger til den eller de som klarer å lage kunstig menneskevev med et fungerende blodomløp.

Toppbilde: iStock

National Geographic