En type blekksprut med det latinske navnet Abdopus aculeatus har utviklet en spesiell egenskap: den kan jakte på land.

Blekksprutens hode er ikke noe særlig større enn en appelsin, og armene blir om lag 25 cm lange. Blekkspruten finnes stort sett i Indonesia, Nord-Australia og Filippinene. Okei, tenker du kanskje, men har den noen unike egenskaper andre blekkspruter ikke har!?

Ja, faktisk. Abdopus aculeatus er den eneste blekkspruten i verden som kan forfølge byttet sitt på land!

Blekkspruten bruker sugekoppene til å dra seg fremover, og kan leve utenfor vann lenge nok til å fange en stakkars krabbe eller to før den må tilbake igjen. I BBC-serien The Hunt, fortalte legendariske David Attenborough oss mer om den fascinerende måten blekkspruten jakter på land.

Det er ikke det eneste som er spesielt med Abdopus aculeatus, også parringsritualene til blekkspruten er verdt å nevne.

Ofte vil blekksprutene under parring være i hvert sitt «rom», og mannen vil strekke parringsarmen sin (Jo, faktisk!) inn til den kvinnelige blekkspruten, alt fra sitt eget lille hjem.

Dette byr åpenbart på noen utfordringer, for en rival av den mannlige blekkspruten vil ofte prøve å parre seg med den samme blekksprutkvinnen, som regel fra en vinkel som gjør at den første hannen ikke ser den rivaliserende hannen.

Ofte vil rivalen til og med kamuflere seg ved å late som den er en kvinnelig blekksprut, i tilfelle den oppdages av sin mannlige rival.

Om parringen ender i graviditet vil derimot hunnen dekke over inngangen til hjemmet sitt helt til fødselen er over.

Det er med andre ord litt av en verden Abdopus aculeatus lever i, og vi skjønner godt at det kan være godt å komme seg litt vekk og ta seg en tur på overflaten noen ganger.

Om du ikke får nok av blekkspruter (og det forstår vi godt!) anbefalier vi en en titt på denne listen over kjendis-blekkspruter.

Toppbilde: The Hunt/Skjermpdump fra youtube

National Geographic