Om du er en av dem som bare ser noen rare hull og ferdig med det – flott, da har du ikke trypofobi.

Trypofobi kan beskrives som frykten for små hull eller sirkulære mønstre. Frøkapsler fra lotusblomsten, som er avbildet ovenfor, blir ofte brukt som et eksempel på tilstanden, men den kan også bli trigget av helt andre ting.

For eksempel kan man føle avky bare av å se hullene i en svamp, bobler i kaffekoppen eller til og med når noen brekker av en bit med porøs sjokolade.

Tilstanden har lenge vært kjent, men man har ennå ikke klart å forklare hvorfor den oppstår – frem til nå.

I en ny studie hevder forskere at det er evolusjonen som har «skylda» for at noen av oss føler ubehag når vi ser en klynge med små hull. Det skriver National Geographic.

For på et dypere nivå handler det ikke om hull i det hele tatt, mener forskerne fra Kent University.

De argumenterer for at frykten stammer fra en redsel for infeksjoner og parasitter. For, som forskerne fremhever, har tross alt mange infeksjoner (som tidligere var dødelige) et sirkulært mønster. For eksempel kan meslinger, vannkopper og rubella sees på huden som klynger av små prikker.  

Frykten for slike mønstre kan derfor ha hjulpet oss mennesker å redusere risikoen for smittsomme sykdommer, skriver forskerne.

I dag er frykten derimot eh …mindre nyttig.

Som forskning.no påpeker, anerkjenner ikke American Psychiatric Association trypofobi. Eksperter er uenige om det egentlig er en fobi i det hele tatt, eller snarere bare en overfølsomhet eller unormal atferd.

– Det som gjør trypofobi så interessant, er at lidelsen er forbundet med tilsynelatende harmløse objekter. Dette gjør at mange blir forvirret av ubehaget de føler.

Det skriver An Trong Dinh Le – en av forskerne bak studien – i en tekst om trypofobi som du kan lese på psykologisk.no.

Slik det kommer frem av studien, er trypofobi mer knyttet til ubehag enn ren frykt. Dette skiller trypofobi fra mange andre fobier, som for eksempel frykt for høyder, hunder eller edderkopper.

For da forskerne snakket med studiesubjektene som reagerte på bilder av klynger med små hull, fortalte noen at de kjente seg uvel, mens andre fikk brekninger eller ble kvalme. Noen beskrev kløe og en vemmelig følelse av insekter som kravlet på huden.

Om vi ikke har blitt uggen av de små, rare hullene før, blir vi det i hvert fall nå …

 sad gross sick jim carrey ill GIF

National Geographic