Google-selskap slipper ut 20 millioner mygg i California for å bekjempe …eh, mygg | National Geographic

Mygg er ikke bare en pest og en plage på sene sommerkvelder, men også en effektiv spreder av dødelige sykdommer.

Det virker derfor rart at et selskap nå skal slippe ut så mange som 20 millioner mygg i Fresno, California, kun for å la de «henge» med de lokale blodsugere?!

Målet til det store myggslippet er heldigvis godt: Laboratorie-myggen er ment for å redusere spredningen av zikaviruset. Det skriver Wired.  

Den lokale myggarten i Fresno, aedes agypti, er nemlig bærer av det beryktede viruset, i tillegg til andre og potensielt dødelige sykdommer som denguefeber og gulfeber. Det er heller ikke til å kimse av at myggen sprer seg raskt i staten, og har inntatt både Los Angles og San Fransisco.

Men hva er planen her, egentlig?

Verily, et datterselskap i Google, har laget roboter som kan oppfostre rundt en million mygg i uka. Nærmere bestemt sterile hannmygg, som har blitt infisert med en naturlig bakterie.

Tanken er at den sterile laboratorie-myggen skal pare seg med den lokale myggen som er bærere av viruset – og som igjen overfører viruset til mennesker gjennom å stikke dem. Fordi hannmyggen er steril, vil ikke de nye «myggparene» få noen avkom, og  forhåpentligvis vil dette redusere myggpopulasjonen betraktelig.

Og fordi det kun er hunnmyggen som stikker mennesker, er det heller ingen fare for at de utsendte laboratorie-myggene skal gå til «angrep» på lokalbefolkningen.

Myggslippet er det største som har blitt gjennomført i USA per dags dato. Håpet er at det automatiserte systemet med roboter som regelrett «spyr ut» mygg kan prøves ut flere steder, og rett og slett reise på en stor mygg-turné.

– Hvis vi virkelig vil hjelpe folk over hele kloden, så er vi nødt til å produsere store mengder mygg, sende dem dit det trengs og måle myggpopulasjonene på en veldig, veldig billig måte, sier sjefsingeniør Linus Upson til MIT Technology Review, og legger til at de skal sende ut flere mygg i Australia senere i år.

Om det går som planlagt, er uansett myggslippet i California en svært god nyhet for den fremtidige verdenshelsen.

Selv om zikaviruset så og si er ufarlig for friske mennesker, er helsemyndighetene mer eller mindre sikre på at det er sammenheng mellom viruset og alvorlige misdannelser hos nyfødte.

I Norge har en håndfull kvinner fått påvist smitte fra viruset.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.