Du kan ta deg en velfortjent pause på solsengen i helgen. I hvert fall om vi skal tro et nytt kart som viser oss hvilke land som er de mest aktive og inaktive i verden.

I rangeringen, som er del av en ny amerikansk studie, kommer nemlig Norge ganske så godt ut. I gjennomsnitt går vi nordmenn i overkant av 5000 skritt om dagen.

Med det befinner vi oss i det øvre skrittsjiktet, men må likevel se oss slått av Sverige.

Forskere har innhentet helsedata og skrittellere fra 700.000 smarttelefoner i 111 land, og studien skal være den største som noensinne er gjort på folka aktivitetsnivå. Det skriver BBC.

Helt på topp finner vi Hong Kong, der befolkningen i gjennomsnitt går hele 6880 skritt om dagen. På bunn finner vi Indonesia, med bare 3513 skritt.

Ingen land når altså opp til de «magiske» 10.000 skrittene

 

Foto: Tim Althoff/ Standford Unviersit

 

Men nå kommer twisten: Samtidig som det er interessant å se hvor mange skritt vi i gjennomsnitt går hver dag, mener forskerne det er mindre nyttig for å si noe om hvor mye overvekt det er i landet.

Her var heller nøkkelen det forskerne kaller for «aktivitetsulikhet» – som beror på gapet mellom dem som går lite, og dem som går mye.

– Hvis du tenker på folk som enten «rik» på aktivitet, eller «fattig» på aktivitet, så er størrelsen på det gapet mellom dem en sterk indikator på graden av overvekt i befolkningen, forklarer bioenginør Scott Delp fra Standford University, og en av forskerne bak studien. 

Så jo større gapet er mellom fattig og rik – når det gjelder bevegelse – desto mer «sliter» befolkningen med overvekt.

For eksempel kan en av forskerne, Tim Althoff, si dette om Søta bror:

– Sverige har et av de minste gapene mellom de aktivitetsrike og de aktivitetsfattige. Samtidig er det et av landene som scorer absolutt lavest på grad av overvekt.

På motsatt ende av skalaen finner vi USA og Saudi Arabia. De har begge høy grad av aktivitetsulikhet – spesielt blant kvinner (!) og har da også høy grad av overvekt.

Forskerteamet sier funnene kan hjelpe oss med å bedre forstå det globale problemet med overvekt, og også gi nye initiativer for hvordan man skal håndtere dette.

For eksempel rangerte de i studien 69 byer ut i fra hvor lett det var å komme seg rundt til fots. Dataene fra smarttelefonene viste at byer som New York og San Fransisco var fotgjenger-vennlige, mens du var mer avhengig av bil for å komme deg rundt i byer som Houston og Memphis.

Og ikke overraskende, gikk også folk mer på de stedene og i de byene hvor det var lagt til rette for å gå.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.