I forrige uke skrev vi om at mysteriet bak Jupiters store røde flekk er i ferd med å avdekkes – og nå skjer det.

NASAs fartøy Juno har kommet nærmere den røde flekken enn noensinne, noe som nå gir oss noen utrolige bilder å sikle over

Før vi går over til bildene gir vi en kjapp recap om hva Jupiters røde flekk egentlig er:

Først og fremst: Jupiter er solsystemts gigantiske gassplanet, og bare den røde flekken i seg selv kan på visse tider være opptil tre ganger større enn Jorda (!).

Den røde flekken er solsystemets «perfekte storm». Det vi ser som en flekk er rett og slett en enorm virvelstorm som har rast i minst 300 år.

Etter 150 år med overvåking av Jupiter, er det ikke rart at forskerne og andre Jupiter-entusiaster nå er i vill ekstase over å endelig få en bedre utsikt over stormen.

Råmaterialet fra ferden og høyoppløselige bilder kan du sjekke ut på hjemmesiden til JunoCam, som oppdateres fortløpende med nye bilder. Her viser vi et lite utvalg av de prosesserte bildene.

For noen fantastiske kunstverk! 

Juno har kommet så nærme som 3500 kilometer over planeten. Her er vi i stormens øye:

Når man ser de vakre virvlene, er vanskelig å forestille seg at dette er et forferdelig uvær, som strekker seg over en distanse på rundt 16.000 kilometer, med vindkast som hyler med en hastighet på over 100 m/s.

Her fanget Juno opp noe annet fra den turbulente atmosfæren:

Forskerne er enige om at bildene fra Juno er ufattelig vakre, men de sitter likevel igjen med mange spørsmål:

– Det er fortsatt mange mysterier knyttet til stormen – akkurat hva er det som forårsaker den røde fargen, og akkurat hva er denne energien som gir kraft til uværet, det vet vi ikke, sier Jared Espley til The Guardian, en av forskerne bak Juno-programmet.

Ikke alle vet å sette pris på bildene riktignok …

Et brukt bind, virkelig?

Toppbilde: NASA/SwRI/MSSS/Jason Major

National Geographic