I flere år har et knippe selskaper knivet om å bli de første til å tjene penger på månen.

Selskapet Moon Express er en av dem som jobber iherdig med å starte full gruvedrift på månen i farlig nær fremtid – nærmere bestemt i 2020.

Og skal vi tro deres nyeste uttalelser, kan de være i ferd med å vinne kappløpet.

Eter årevis med hemmelighetskremmeri snakket Moon Express denne uken om hvordan de vil nå de eh … høytsvevende målene. Dette er første gang selskapet legger frem en slik detaljert plan.

Og planen er å sette opp en robot-utpost som skal lande på månens sørpol. Det ultimate målet er å ha permanente roboter utstasjonert på månens overflate, som kan utvinne verdifulle ressurser.

 

Ifølge Ars Technica planlegger selskapet å sende en serie med romekspedisjoner til månen i løpet av de neste årene, og mener de allerede har finansiering for tre av dem – Lunar Scout, Lunar Outpost og Harvest Moon.

Den første ekspedisjonen skal være klar for oppskyting allerede i utgangen av 2017, og selskapet håper å komme hjem med prøver og verdifulle «biter»  fra månen så snart som i 2020.

Så, hva er det som skal gi pling i kassa?

Moon Express er spesielt ivrige etter å utvinne jernmalm, verdifulle mineraler og kanskje enda viktigere: vann. 

Ved å bryte ned vann til hydrogen og oksygen kan man nemlig produsere rakettbrensel. Dermed ser man for seg at månen kan brukes som depot for mer ambisiøse romferder i fremtiden.

– Vann kan fungere som oljen i solsystemet – og månen kan bli en bensinstasjon på vei opp, har Bob Richards – sjefen for Moon Express – tidligere uttalt.

Denne utsikten har ingen mennesker sett siden 1972. Foto: NASA

I et nytt intervju med GeekWire forteller den optimistiske gründeren at planene nå er langt forbi skissestadiet:

– Dette er ikke noe vi foreslår å gjøre, sier han og fortsetter:

–  Dette skjer.

Om Moon Express lykkes med de storstilte planene, kan de bli det første private selskapet som lander på månen – og i tillegg bli rike mens de gjør det. Setter du pengene dine på det?

Toppbilde: Illustrasjon av robot-landeren MX-1E. Kredit: Moon Express

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.