I flere år har et knippe selskaper knivet om å bli de første til å tjene penger på månen.

Selskapet Moon Express er en av dem som jobber iherdig med å starte full gruvedrift på månen i farlig nær fremtid – nærmere bestemt i 2020.

Og skal vi tro deres nyeste uttalelser, kan de være i ferd med å vinne kappløpet.

Eter årevis med hemmelighetskremmeri snakket Moon Express denne uken om hvordan de vil nå de eh … høytsvevende målene. Dette er første gang selskapet legger frem en slik detaljert plan.

Og planen er å sette opp en robot-utpost som skal lande på månens sørpol. Det ultimate målet er å ha permanente roboter utstasjonert på månens overflate, som kan utvinne verdifulle ressurser.

 

Ifølge Ars Technica planlegger selskapet å sende en serie med romekspedisjoner til månen i løpet av de neste årene, og mener de allerede har finansiering for tre av dem – Lunar Scout, Lunar Outpost og Harvest Moon.

Den første ekspedisjonen skal være klar for oppskyting allerede i utgangen av 2017, og selskapet håper å komme hjem med prøver og verdifulle «biter»  fra månen så snart som i 2020.

Så, hva er det som skal gi pling i kassa?

Moon Express er spesielt ivrige etter å utvinne jernmalm, verdifulle mineraler og kanskje enda viktigere: vann. 

Ved å bryte ned vann til hydrogen og oksygen kan man nemlig produsere rakettbrensel. Dermed ser man for seg at månen kan brukes som depot for mer ambisiøse romferder i fremtiden.

– Vann kan fungere som oljen i solsystemet – og månen kan bli en bensinstasjon på vei opp, har Bob Richards – sjefen for Moon Express – tidligere uttalt.

Denne utsikten har ingen mennesker sett siden 1972. Foto: NASA

I et nytt intervju med GeekWire forteller den optimistiske gründeren at planene nå er langt forbi skissestadiet:

– Dette er ikke noe vi foreslår å gjøre, sier han og fortsetter:

–  Dette skjer.

Om Moon Express lykkes med de storstilte planene, kan de bli det første private selskapet som lander på månen – og i tillegg bli rike mens de gjør det. Setter du pengene dine på det?

Toppbilde: Illustrasjon av robot-landeren MX-1E. Kredit: Moon Express

National Geographic