En prest, en rabbiner, en nonne og en buddhist gikk inn i en bar for å ta fleinsopp …

Det høres kanskje ut som starten på den perfekte vitsen, men det er snarere gjestelisten til en ny studie som nå pågår i USA.

Forskere har nemlig samlet en gruppe religiøse ledere for å gi dem en større dose av det hallusinogene stoffet psilocybin. Det skriver The Guardian.

Psilocybin er det aktive virkestoffet i blant annet fleinsopp – eller «magic mushrooms» som det også kalles. Målet med studien er å teste om, og i så fall hvilken, effekt psykedelika har på indre, spirituelle opplevelser.

Alt i vitenskapens navn …

– Det er relativt vanlig at psilocybin kan fremkalle betydelige mystiske opplevelser med vedvarende spirituell betydning for den enkelte. Det virker derfor som en no-brainer at det å teste dette på religiøse lederne vil være av interesse for forskningen, sier William Richard.

Richard er psykolog ved det anerkjente universitetet John Hopkins i Maryland – hvor studien finner sted – og en av de involverte forskerne i studien.

Eksperimentet tar sikte på vurdere hvorvidt en slik opplevelse gjør de religiøse lederne mer effektive og selvsikre i arbeidet de utfører, samt hvordan det påvirker deres tro og religiøse tenkning.

Og om du nå ser for deg at presten og rabbineren skal ut på en helsikes syrefest, må du tro om igjen.

De religiøse lederne skal innta to sterke doser av psilocybin i to runder, med en måneds pause mellom hver runde.

Det hele vil foregå i en trygg sofastue med to guider/eksperter tilstede. Deltagerne vil innta rusmiddelet, for så å legge seg helt rolig ned på sofaen, mens de tar på seg sovemaske og hører på religiøs musikk som de liker – alt for å legge til redde for deres innvendige, spirituelle reise.

Selv om studien er pågående, er det ennå for tidlig å si noe om utfallet av studien eller resultater, men Richard sier følgende:

– Det er én antagelse om at etter de har hatt denne psykedeliske reisen, så vil ledernes syn på religion skifte fra å være sekterisk til noe mer universielt. Dette er fordi mange opplever å komme i kontakt med en «universiell bevissthet» i den transcendente tilstanden som oppstår når de tar psilocybin. Det kan hende at lederne vil vise en større takknemlighet for andre verdensreligioner, sier forskeren og legger til:

– Så kanskje kan en god rabbiner plutselig møte sin indre Buddha.

Så er spørsmålet: Er dette faktisk vitenskap?

Det hevder i hvert fall Richard overfor The Guardian. Han vektlegger at forskerne bruker detaljerte psykologiske spørreskjemaer og uavhengige målinger.

Det er samtidig verdt å påpeke at forskertemaet fra John Hopkins er et av flere som nå jobber for å vitenskapelig «bevise» verdien av å bruke psykedelika – som psilocybin, LSD and MDMA – i psykiatriske behandlinger. Dette er en pågående debatt som også har tatt Norge med storm de siste par årene.

Toppbilde: Pixabay/National Geographic Channel

National Geographic