Designeren Dani Clode har utviklet det du ikke visste du ville ha: en 3D-printet tredje tommel.

Evolusjonen har ikke bare gitt oss nyttige ting som hjernen, tomler og smerte, den har også gitt oss ting vi ikke lenger trenger, som en liten hale som forsvinner før fødselen, visdomstenner og blindtarmen.  

Når vi mister ting vi faktisk trenger, har vi heldigvis moderne medisin og ny teknologi. Det amerikanske militæret er for eksempel verdensledende når det kommer til proteser, da mange amerikanske soldater har mistet lemmer i krig.

Så gode har enkelte proteser blitt, at de ofte fungerer bedre enn lemmene vi er født med.

For eksempel pågår det en debatt om hvorvidt idrettsutøvere med løpeproteser som Oscar Pistrious bruker kan være bedre enn vanlige bein.

Men hva med proteser for dem som ikke trenger å erstatte manglende kroppsdeler?

Vi har tidligere skrevet om utviklingen av såkalte eksoskjeletter til militært bruk. De færreste har foreløpig råd til en Iron Man-drakt, men nå kommer kroppsutvidelser i en billigere form. 

Designeren Dani Clode har nemlig utviklet noe hun kaller for «The Third Thumb». Enkelt fortalt er det rett og slett en tredje tommel laget av plast, som styres av trykksensorer.

Kilde: Dani Clode

Enkelte proteser krever omfattende koblinger med kroppen, som Johnny Matheny, den første i verden til å få festet en hjerne-kontrollert protese til skjelettet:  

«The Third Thumb» er litt mindre avansert.

Tommelen festes uten noen form for operasjon ved lillefingeren din. Fra tommelen går det en kabel via en motor med bluetooth, som driver tommelen.

Foto: Dani Clode

Selve tommelen styres av å tråkke på en sensor under foten din. For eksempel vil tommelen gripe fast i noe, ved at du trykker med foten din én gang.

Dette kan være nyttig om du for eksempel har på deg sorte boots i et helt hvitt rom og vil plukke opp en appelsin.

Foto: Dani Clode

Clone sier tommelkommandoene er relativt lette å lære, men det hadde jeg også sagt om jeg hadde prøvd å selge en ekstra tommel til folk. 

Det hadde utvilsomt vært veldig kult å ha en ekstra tommel, og kanskje er det verdt å skaffe seg for å få de mange fordelene en ekstra tommel gir.

Men hvilke fordeler var det, igjen?

Ifølge eksemplene på tommelbruk i innsalgsvideoen til protesen, er de fleste bruksområder ganske trivielle. Tommelen fremstår mest som et kult partytriks enn noe som kan brukes til noe viktig. Filmen foreslår blant annet at du kan se på tommelen mens du ler i forbløffelse, ta på ting som er vondt å ta på (som en kaktus), eller å holde noen ekstra glass samtidig.

Eller holde på kort litt lettere. 

Foto: Dani Clode

Clode sier selv at tommelen er laget for å starte en diskusjon om hvordan menneskekroppen kan utvikle seg ved hjelp av teknologi, og hvordan proteser ikke bare kan brukes til å hjelpe handicappede, men å utvikle kroppens evner.

Men selv om det er mest for gøy, kan jo en tredje tommel være ganske greit å ha.

Er du for eksempel lei av å bare ha på deg to tommelringer, ikke kunne gi tre tomler opp eller aldri bruke hansker når det er vinter? Eller vil du kanskje bare ha en ekstra tommel som lukker og åpner seg hver gang du tar et nytt steg på grunn av trykksensorer i skoen din?

Da er en tredje tommel definitivt noe for deg.

 

National Geographic