I dag feirer vi verdens internasjonale sjokoladedag, og hvilken måte er bedre å gjøre det på enn å trekke frem Litago-kua og hennes deilige biprodukt, sjokolademelka?

For skal vi tro en gruppe amerikanere er det slik det henger sammen. Og gikk denne nyheten deg hus forbi i juni-tåka gir vi deg en oppfrisker her.

Ifølge en ny studie tror 7 prosent av amerikanske voksne at sjokolademelk kommer fra brune kuer. Det skriver CNN, som viser til spørreundersøkelsen utført av Innovation Center of U.S..

La oss tenke litt mer på det tallet… 7 prosent høres kanskje ikke så mye ut, men det tilsvarer så mange som 17 millioner mennesker. Det tilsvarer igjen hele befolkningen til land som Nederland eller storbyer som Delhi.

Og bare en ting: hvis logikken bak brune kuer= sjokoaldemelk er at melka som kommer ut av jura får samme farge som kua, hvorfor er ikke da vanlig melk hvit med sorte flekker?

Nok fjas. Vi må gå dette mer i sømmene.

Det er først og fremst verdt å påpeke at spørreundersøkelsen er basert på et relativt lite utvalg – med litt over 1000 respondenter – og at man derfor kan så tvil om akkurat hvor representativ den er.

For det andre påpeker flere forskere hvordan det overraskende høye tallet trolig henger sammen med manglende opplæring om landbruk i skoler og barnehage – og ikke at amerikanere er dummere enn andre.

– Nå er det slik at vi (amerikanere) er betinget til å tro at hvis du trenger mat, så trenger du bare å gå i butikken. Det er ingenting i utdanningssystemet som lærer barn hvor maten kommer fra før den havner i hyllene, sier Cecily Upton til Washington Post.

Upton er medgrunnlegger av non profit-organisasjonen FoodCorps, som jobber med å gi skolebarn kunnskap om ernæring og landbruk.

Ut i fra at studien videre viser at 48 prosent av voksne amerikanere ikke aner hvor sjokolademelk kommer fra, er vi tilbøyelige til å tro på den teorien.

Og for å unngå mer fake news om sjokolade bringer vi inn fem kalde fakta på slutten her:

1. Hvit sjokolade er teknisk sett ikke en sjokolade, siden den ikke inneholder noe kakao.

2. Oppfinneren av «Chocolate Chip Cookie» ga oppskriften sin til Nestlé i bytte mot et livslangt og gratis forbruk av sjokolade.

3. Verdens foreløpige største sjokoladeplate måler 142.32 m², og ble laget av slovenske Čokoladnica Cukrček 15 April 2016.

4. I 2013 lanserte Belgia «limited edition» frimerker som smakte sjokolade når du slikket på dem.

5. Sjokolade er den eneste spiselige substansen som smelter ved rundt 30 grader. Derfor er det ikke bare en klisjé at sjokolade smelter i munnen din.

God sjokkodag!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.