I våres fikk vi se noen fantastiske og forbløffende bilder av Jupiter, og alt tyder på at den gigantiske gassplaneten snart vil fascinere oss igjen.

En av tingene som har fått forskere til å klø seg i hodet helt siden oppdagelsen av planeten for snaut 400 år siden, er Jupiters store røde «flekk».

I 2015 viste Hubble oss at den røde flekken skrumper inn. Likevel er fortsatt flekken, når den er på sitt største, opptil tre ganger så stor som jorden (!).

Men hva er egentlig den røde flekken, og hvorfor regnes den som Jupiters «kronjuvel»?

Enkelt forklart er det solsystemets «perfekte storm». Det vi ser som en flekk er rett og slett en enorm virvelstorm som har rast i minst 300 år. Uværet strekker seg over en distanse på rundt 16.000 kilometer, og når stormen er på sitt mest ekstreme måles det vindkast med en hastighet på over 100 m/s.

Selv om vi har «overvåket»  flekken i over 150 år, kan vi fortsatt bare gjette hva som foregår der inne i stormens øye, og hvordan stormen faktisk ser ut.

Men nå skal endelig mysteriet bak den røde flekken avdekkes, skriver Gizmodo. 10. juli vil Juno komme nærmere den røde flekken enn noensinne, noe som vil gi oss en helt prima utsikt over den tilskyede avgrunnen.

Juno skal selvfølgelig fly med sitt berømte JunoCam, slik at råmaterialet senere kan gjøres om til fantastiske kunstverk. Som dette:

Hva skjuler seg under overflaten … Foto: Nasa

Ikke en gang de mest erfarne astronomene vet hva de vil finne under Jupiters skytopper, og en av lederne bak oppdraget, Scott Bolton, sier til Gizmodo at han er «spent» på å komme tett på stormen, men at han ikke «aner» hvordan det hele vil fortone seg.

– Når du kommer nærme nok, er Jupiter virkelig et spektakulert syn, sier han.

– Du ser alle disse unike karaktertrekkene og sjateringene, og det ser virkelig ut som et kunstverk. Så jeg har en viss forventning om at den røde flekken vil se sånn ut, men samtidig vet jeg ikke … Jeg vet ikke om den vil se ganske «enkel» ut, eller om den vil ha en enorm kompleksistet, med disse virvlene med fargespill som flyter rundt.

Men forskerne lurer ikke bare på hvordan det vil se ut:

– Et av nøkkelspørsmålene er: Hvor dypt går røttene til denne stormen? spør Bolton.

– Noen forskere mener de må gå veldig dypt, og at det er derfor stormen har vart så lenge. Men vi vet ikke det heller, for vi har aldri fått pirke i overflaten, før nå.

Mens vi venter i spenning på hva Juno vil gi oss, koser vi oss med dette praktbildet av «Jupiters øye»:

Bildet overfor er manipulert og fargejustert av Craig Sparks, og motivet viser de lyse områdene som kalles «Jupiters øyne». Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.