De siste to ukene har både dommedagsprofeter og geologer hatt særs interessante dager. Ikke på grunn av Trump-tweets, krig og terror, men fordi noe skjer i bakken under Yellowstone nasjonalpark.

De siste 14 dagene er det nemlig målt rekordmange – nærmere bestemt, 878 – jordskjelv i den berømte nasjonalparken, som inneholder noen av verdens mest kjente varme kilder og naturområder.

Hendelsen omtales som en «swarm» i geologimiljøet, og den mest aktive uken ble det registrert hele 464 jordskjelv.

Dette er ifølge USGS det høyeste antall jordskjelv som er målt de siste fem årene, og grunn nok til at dommedagsprofetene folder hender og logger seg av.

Hvorfor er folk så opptatt av hva som skjer i Yellowstone? Vel, kanskje først og fremst fordi den ligger omtrent midt i USA — også kjent som verdens navle. 

Det finnes vulkaner over hele verden, men et utbrudd i Sibir får ikke like store konsekvenser som hvis strømmen går i Chicago, L.A. eller New York.

Nå er ingen av disse byene i umiddelbar nærhet til Yellowstone, men det er der vi kommer inn på den andre årsaken til at folk er så opptatt av dette stedet.

Under Yellowstone skjuler det seg ikke en vanlig vulkan, men en såkalt supervulkan – og det betyr noe mer enn bare et fancy navn …

Kart over verdens kjente supervulkaner

En vanlig vulkan er skremmende kraftfull og mektig. Flytende stein tyter opp av bakken, slynges opp i luften, og du vil helst ikke være i nærheten.

En supervulkan, derimot, er omtrent det samme — bortsett fra at du må legge til et par-tre nuller på alle parametre.

Supervulkanen som skjuler seg under Yellowstone nasjonalpark i USA vil for eksempel ha et krater som måler flere mil i diameter …

Utbrudd fra supervulkaner kan være opp til tusen ganger større en «vanlige» vukanutbrudd, og den påfølgende støvstormen vil være tilsvarende en «atomvinter», i tillegg til global nedkjøling, forgiftning og ekstremvær.

Det er også fint lite mennesker og teknologi kan bidra med for å forhindre slike utbrudd, og selv om utbruddet skjer midt i USA så vil det ha globale implikasjoner.

Ha også i bakhodet at supervulkanen under Yellowstone har utbrudd omtrent hvert 600.000 år, og det er 640.000 år siden sist.

Og at den altså har hatt 878 jordskjelv i løpet av knappe to uker …

Nå skal ikke Natgeobloggen hype det kommende lavainfernoet for mye, for ifølge USGS er utbruddsalarmen deres fremdeles i «grønn» modus, og slike «swarms» med kaskader av jordskjelv regnes faktisk som en del av normalen.

USGS har også kalkulert at sjansen for et utbrudd i løpet av det neste året er cirka 1 til 730 000 — men til sammenligning er sjansen for å vinne i lotto 1 til 5 379 616 …

Via Science Alert

Bilde: Wikimedia Commons

 

National Geographic