Fremtiden kommer fortere enn du tror. Med dagens eskalerende teknologiutvikling vil menneskeheten snart kunne løse noen av våre aller største utfordringer – men disse teknologiene kan også ha noen skumle skyggesider.

Tenk over hvor mye som faktisk har skjedd innen teknologi og medisin, vitenskap og forståelse – og hvilke dyptgripende konsekvenser dette har hatt for livene våre.

Med dette i bakhodet er det desto mer spennende å spørre seg: Hvordan vil utviklingen fortsette herfra?

Dette spørsmålet ligger også til grunn for «Breakthrough», en ny serie om forskning, oppfinnelser og hvordan banebrytende nyvinninger vil endre våre liv for alltid.

«Breakthrough» består av flere programmer som hver for seg utforsker spennende temaer som tar for seg hvordan teknologien radikalt vil endre måten vi lever på.

Serien setter også fokus på de sosiale, etiske og økonomiske spørsmålene rundt revolusjonerende oppfinnelser som i nær fremtid kommer til å påvirke hverdagen.

Første episode av «Breakthrough» – som du kan se på National Geographic fredag 30. juni klokka 22.00 – tar for seg det myteomspunne stoffet LSD, og dreier inn mot bruken av psykedeliske stoffer i behandlingsøyemed.

Hjerneskanning viser blant annet at psykedeliske medisiner kan gjøre slutt på avhengighet, og noen mener dette kan utnyttes for å hjelpe narkomane og andre stoffavhengige. Med andre ord: Kan det finnes gode, medisinske argumenter for å bruke LSD – og er det i så fall flere positive konsekvenser enn negative?

Første episode av «Breakthrough» ser du fredag 30. juni klokka 22.00!

De andre episodene kretser også rundt spennende temaer, som cyber-terrorisme og farene knyttet til sårbarheten i «smarte» samfunn. Her får du et eksklusivt innblikk i en verden av hackere, der de gode kjemper mot de onde mens verdens sikkerhet står på spill.

I episoden «Å spå fremtiden» er premisset for historien at morgendagens profet er å finne i en datamaskin. Ved å finne mønstre i data, spår kunstig intelligens fremtiden med utrolig nøyaktighet, og programmet nøster opp hvordan dette vil påvirke livene våre.

«Breakthrough» sveiper også innom en av de mest intense forskningsområdene i verden akkurat nå, nemlig kampen mot kreft — og frontlinjene og i forskningsmiljøene begynner folk nå å snakke om at en fremtidig «kur» mot kreft faktisk kan bli en realitet.

LAS VEGAS, NEV.- Jayson Street smoldering device. (Photo credit: Asylum Entertainment)

En av de viktigste livsnødvendighetene i et moderne samfunn er tilgangen på elektrisk energi. I episoden «Strøm til folket» får du observere hva som skjer når en gruppe ingeniører tar seg fram til fjerntliggende områder i Himalaya, for å bevise at det finnes bedre måter å få energien fram til folk på.

Små droner for kommersielt salg er over alt, og blir brukt til alt du kan tenke deg, slik vi skrev om her på Natgeobloggen her om dagen.

Det mange ikke er klar over er at droner i feil hender faktisk kan misbrukes og fungere som masseødeleggelsesvåpen. I episoden «Game of Drones» vil man se nærmere på de mørke aspektene ved drone-teknologien.

«Breakthrough» ser du fredag 30. juni klokka 22.00, på National Geographic.

 Her kan du se National Geographic:

National Geographic