Agurksesongen er i full gang, og Natgeobloggen følger opp nyheten om at koreanske forskere vil erstatte bilhorn med gakk-gakk-lyder, med siste nytt fra flått-fronten:

Flått er nemlig ikke noe særnorsk fenomen (som mange kanskje liker å tro). Faktisk så er vi så heldige at det er langt færre parasitt-relaterte lidelser her til lands enn lenger syd i verden.

Den hindrer oss ikke i å frykte den lille blodsugeren, for lidelsene et flåttbitt kan medføre er helt reelle — og ikke noe du ønsker deg.

To prosent av alle flåttbitt fører til sykdommen borreliose. Noen færre, og enda mer uheldige kan få en virusinfeksjon som gir hjernehinnebetennelse, i tillegg til et par andre, mindre kjente lidelser.

Men vent, det er mer å grue seg til …

Ifølge en artikkel hos IFLscience var det den amerikanske legen og immunologen Thomas Platts-Mills, som i 2004 oppdatet at en del av kreftpasientene hans fikk noen merkelige bivirkninger av kreftmedisinen cetuximab.

Symptomene deres var kløe, opphovning og lavt blodtrykk.

Enda rarere: Kreftpasienter fra de sørøstlige delene av USA rapporterte ti ganger så ofte om slike bivirkninger.

Dette fikk dr. Thomas Platts-Mills til å stusse — for hvorfor skulle bivirkninger fra en kreftmedisin bare slå ut noen få steder i landet?

Svaret fant han ganske raskt, da det viste seg at kreftpasientene med bivirkninger tidligere hadde opplevd å bli bitt av flått, nærmere bestemt en såkalt «lone star tick».

Et bitt fra denne flåtten kan nemlig gi noen helt bisarre symptomer, blant annet en slags kjøtt-allergi, og derfor har denne flåttsjuken fått tilnavnet «reverse zombie».

Tilstanden oppstår fordi immunforsvaret utvikler antistoffer mot alfa-gal, eller Galactose-alpha-1,3-galactose, et sukkerstoff som finnes i alt rødt kjøtt.

Men hvor er egentlig linken til kreftpasientene?

Jo, det viste seg at kreftmedisinen cetuximab blant annet lages av genmodifiserte mus, og kreftmedisinen er derfor full av dette sukkerstoffet — som da kreftpasientene har blir allergiske mot etter å ha blitt bitt av lone star-flåtten.

Kjip nyhet: Både zombie-flåtten og kjøtt-allergien sprer seg …

Foreløpig finnes heller ingen kur mot kjøtt-allergien. Men frykt ikke — så langt Natgeobloggen kjenner til, er det ikke registrert noen reverse zombie-tilfeller her til lands.

National Geographic