Det er lummert, is- og solkremsalget skyter i været, og med følgende forskningsnyhet trer Natgeobloggen offisielt inn i agurksesongen 2017.

Med et skjevt smil om munnen kan vi melde om at koreanske forskere, fra universitetet i Seoul, har funnet frem til at lyden fra bilhorn med fordel kan byttes ut med en lyd som ligner ender som kvakker.

Kvakkelyder er angivelig mindre oppjagende og stressende, men fungerer samtidig fint for fotgjengere og er mindre forstyrrende for bilførere.

Kanskje det er like greit. Mange kan vel kjenne seg igjen i reaksjonene til denne damen, om noen skulle finne på å tute på deg:

Forskningsresultatene er en del av en studie om lydforurensning som skal presenteres på fagmessen der foreningene Acoustical Society of America og European Acoustics Association møtes for å snakke om lyd og støykilder, denne uken.

Bakgrunnen for forskningen, som tross det komiske aspektet faktisk er både relevant og seriøs, er å finne frem til en lyd som både påkaller oppmerksomheten til myke trafikanter, samtidig som lyden i seg selv ikke oppleves som alt for stressende.

Forskerne enes om at dagens bilhorn lager for høy lyd, og at dette medfører unødig stress på omgivelsene — slik Ylvis har gjort en klassisk take på:

Forskningsleder, professor Myung-Jin Bae, forteller i en pressemelding at «i vår studie brukte vi eksisterende historiske Klaxons (engelsk navn på en mekanisk type lydhorn som gir en typisk «a-hooo-ga»-lignende lyd), men gjorde også noen endringer i volum, rytme og varighet».

Resultatet de da endte opp med, hvis vi har forstått dette riktig, høres angivelig mer ut som et kvakk, og lyden ble valgt etter nøye gjennomgang av 100 frivilliges preferanser for «vennlige» tutelyder.

«Den nye lyden vil umiddelbart advare fotgjengere om fare, samtidig som den reduserer ubehaget og stresset som knyttes til denne type lyder», sier professor Bae.

Ut med tut-tut — inn med kvakk-kvakk.

Via Phys.org og Sky News

Bilde: Wikimedia Commons

National Geographic