Støvet har knapt lagt seg etter avsløringene om at forskere i fullt alvor jakter på en gigantisk, niende planet som går i bane langt utenfor vårt eget solsystem.

Nå har nye astronomer kommet på banen, og deres beregninger viser til alles store overraskelse at et «objekt» på størrelse med Mars ligger og vaker like i vår egen bakgård.

Det er fascinerende å tenke på at for kun elleve år siden besto solsystemet vårt av ni planeter. Så kom astro-flisespikkerne og fikk degradert Plutos planetstatus, før den niende «planet X» sjokkerte alle, og nå er vi altså offisielt i gang med jakten på solsystemets tiende planet.

Bakgrunnen for påstanden er arbeidet til de to astronomene Kat Volk og Renu Malhotra, som jobber ved universitetet i Arizona.

Den tiende planeten er, i likhet med den niende, så langt foreløpig ikke observert, men forskerne baserer teoriene sine blant annet på beregninger som viser at «noe stort» der ute påvirker tilt og omløpsbanene til mange av solsystemets andre planeter.

«Den mest sannsynlige forklaringen på våre resultater er at det finnes en uoppdaget masse, og ifølge våre beregninger trengs et objekt på størrelse med Mars for å forårsake det vi har sett», sier astronom Kat Volk i en pressemelding.

Den tiende planeten vil, hvis den faktisk eksisterer, ligge relativt nær oss, omtrent 55 astronomiske enheter unna (én astronomisk enhet er altså en lengdeenhet som tilsvarer den omtrentlige middelavstanden mellom jorden og solen. En AE, eller AU på engelsk, tilsvarer 149 597 870 691 meter, eller 150 millioner kilometer).

Til sammenligning så er den niende planeten antakelig hele 700 astronomiske enheter unna oss, og har en diameter som er mellom fem og ti ganger større en jordens — noe som plasserer den i samme kategori som gasskjempene Uranus og Neptun.

Noen ønsker imidlertid ikke å bidra til hype-toget, én av dem er astronom Konstantin Batygin (som forresten er blant dem som var med på å «oppdage» den niende planeten …).

Han mener det er mulig at det kan finnes et slikt objekt der ute, men problemet er at vi ikke har observert det ennå – og det er flere automatiserte systemer som burde ha oppdaget et såpass stort objekt, så nær oss.

Enn så lenge får vi smøre oss med tålmodighet, og skulle det dukke opp en niende eller tiende planet i nærmeste fremtid kan vi garantere at den dukker opp i feeden din.

National Geographic