Hvor mange av verdens opprinnelige syv underverker kjenner du til? La oss se …

De store pyramidene i Giza må selvfølgelig nevnes, de hengende hagene i Babylon er med, Zevs-statuen i Olympia, kolossen på Rhodos … og …

Hm … dette var ikke så lett.

Problemet med mange av oldtidens underverker er at de ikke finnes lenger, og for folk flest er tidligere storheter som fyrtårnet på Faros i dag bare et sagn. Av alle de opprinnelige syv underverkene, er det kun pyramidene det er noe igjen av.

Nå mener newzealandske forskere at de kan ha funnet posisjonen til et av den gamle verdens mest kjente naturlige underverker.

Underverket det er snakk om ble tidligere kalt Pink and White Terraces, og besto av to enorme ansamlinger av silisium-avsetninger og varme kilder.

Slik så postkortversjonen ut for om lag 130 år siden:

Maleri fra 1800-tallet som viser Pink and White Terraces i all sin prakt.

Pink and White Terraces var på et tidspunkt et av verdens mest attraktive reise- og turistmål, og rikfolk fra hele verden valfartet til New Zealands nordlige øy for å oppleve underverket på nært hold.

Så, den 10. juni i 1886, forsvant plutselig hele området. Bakgrunnen for den mystiske forsvinningen skyldes et voldsomt vulkanutbrudd ved Lake Rotomahana. En 17 kilometer lang sprekk i de omkringliggende fjellene fungerte som krater, og ut fra dette tøt enorme mengder glohet gjørme, og store mengder støv og aske.

Utbruddet skapte voldsomme endringer i det lokale landskapet, og i kaoset som oppstod under utbruddet, fikk verden til sin forskrekkelse høre at der hvor de Pink and White Terraces tidligere hadde ligget, lå det nå et mer enn hundre meter dypt krater.

Verdens åttende underverk hadde rett og slett forsvunnet. Krateret ble senere fylt med regnvann, og er i dag blitt til innsjøen Lake Rotomahana.

Men ikke alle er enige i denne versjonen av historien …

En lokal båtbygger som observerte utbruddet, hevdet lenge at Pink and White Terraces ikke ble ødelagt i selve utbruddet, men at de heller ble begravd av gjørme og aske.

Nå mener forskere at den gamle båtbyggeren kan ha hatt rett.

I en studie som nettopp er publisert i Journal of New Zealand Studies argumenterer forskere for å ha gjort et gjennombrudd i jakten på et av verdens åttende underverk.

Forskerne har basert arbeidene sine på dagboknotatene til den for lengst avdøde geologen Dr Ferdinand von Hochstetter.

Dagboken hans ble ved en tilfeldighet funnet i en museumsamling i 2010, og hans nitide og nøyaktige beskrivelser av beliggenheten til Pink and White Terraces gjør at forskerne i dag mener de kan regne ut mer eller mindre nøyaktig hvor underverkene ligger begravet.

Forskerne skryter av å operere med en feilmargin på kun 35 meter, og at de nå kan pinpointe mer eller mindre nøyaktig hvor Pink and White Terraces gjemmer seg. Flere ønsker nå å starte utgravingsarbeider for å bringe verdens åttende underverk tilbake til forums prakt.

Hvis, når og om dette skjer, vil du naturligvis få vite det her på Natgeobloggen.

Via IFLscience

Bilder: Wikimedia Commons/wcl.govt.nz

 

National Geographic