For elleve år siden, gjorde den unge forskeren David Fischer en spennende oppdagelse:

Et planteekstrakt kalt forskolin var i stand til å skape et naturlig solbrunt, kreftbeskyttende lag i huden til «rødhårede» laboratoriemus.

Rottene ble penslet med ett strøk forskolin, og etter et par dager hadde de blitt helt svarte i huden.

Nyt dette herlige bildet av nakne rotter fra dyreforsøkslaboratoriet:

De rødhårede laboratoriemusene har en lignende variant av MC1R-genet, som også gir rødt hår og lys, solsensitiv hud hos oss mennesker.

Dette genet gjør også at reseptorer i huden hos rødhårede ikke produserer det beskyttende fargestoffet melanin, og derfor har folk med rødt hår og lys hud en tendens til å bli lettere solbrent.

Nå kan David Fischers elleve år gamle rotteoppdagelse også komme mennesker til gode. 

Det opprinnelige forskolin-stoffet fungerte ikke på mennesker, ettersom menneskets hud er hele fem ganger tykkere enn rottehud, men nå — etter ti år med brunkremforskning — har David Fisher og teamet hans endelig funnet et nytt stoff som gir samme effekt.

Det nye stoffet vil booste pigmenteringsprosessen ved å lure seg gjennom de øverste hudlagene våre. De små molekylene som er i stand til dette fungerer ved å manipulere såkalte SIK-enzymer i huden, som igjen er med på å regulere melaninproduksjonen.

Til venstre: Ubehandlet menneskehud. Midten: Menneskehud behandlet med forskolin. Høyre: Menneskehud behandlet med det nye stoffet.

Selvbruningskremer har som kjent vært på markedet i mange år, men de tradisjonelle selvbruningskremene gir ikke en brunfarge som beskytter mot solen — det gjør derimot det nye stoffet fra David Fischer og kollegene hans. Det er ikke fake brunfarge, men hudens egen, ekte brunfarge.

Det nye stoffet er testet på både rotter og mennesker, med svært gode resultater. Ifølge en artikkel hos Sciencealert kan man selv justere fargen gjennom å regulere mengde og antall påsmøringer. Hvis man slutter å bruke stoffet vil huden gradvis returnere til normaltilstand i løpet av et par uker.

I kombinasjon med solkrem spås det også at en brun hud vil kunne beskytte bedre mot flere kreftformer, noe som bidrar sterkt til interessen rundt oppdagelsen.

Så til det store spørsmålet — rekker du å bli nøttebrun til St. Hansaften?

Svaret er dessverre «nei» — i hvert fall om du skal belage deg på David Fishers nyoppdagede brunkrem.

Selv om stoffet ligger an til å kunne «disrupte» hele markedet for selvbruningskremer og solarium, gjenstår ennå en del kliniske forsøk før produktet kan markedsføres til massene.

Frem til den tid er det bare en ting å gjøre — nemlig å smøre.

Bilder: David Fisher/Department of Dermatology, Massachusetts General Hospital

Via: Sciencealert

National Geographic