Forskere fra det amerikanske toppuniversitetet MIT har nettopp utviklet en revolusjonerende tatoveringsteknikk som kan komme både de forfengelige, og mennesker med forskjellige lidelser til gode.

Teknikken er kort fortalt basert på ideen om å injisere små doser med fargestoffer inn under huden til pasienten.

Disse fargestoffene inneholder biosensorer og kan ha flere kvaliteter – for eksempel kan de skifte farge hvis blodsukkernivået faller under et visst nivå, eller de kan endre utseende etter saltinnholdet i kroppen.

Med denne teknikken, som faktisk er helt realistisk gjennomførbar, kan man altså lage tatoveringer som responderer og gir en visuell tilbakemelding på endringer i kroppen.

Slik ser det ut på forsøksstadiet, der forskerne tatoverer avskårne biter av grisehud for å øve seg:

Et stykke grisehud med bioreaktiv tatovering.

Konseptet kan umiddelbart synes interessant for (noen) diabetikere og andre pasientgrupper som kontinuerlig må måle forskjellige nivåer i blodet, men med litt fantasi synes muligheten nesten uendelige.

En usynlig tatovering kan for eksempel bli aktivert og gi en advarsel dersom nivået av C-reaktivt protein stiger raskt i kroppen — noe som er en god indikator på infeksjon.

Teknikken er utviklet av en prosjektgruppe som kaller seg DermalAbyss, som er et samarbeid mellom MIT, Harvard og biotech-selskapet Fluid Interfaces.

Et av fargestoffene, eller «blekktypene», som forskerne har utviklet, endrer for eksempel farge fra blått til brunt hvis blodsukkernivået stiger ut over normalen:

Foreløpig er DermalAbyss i et såkalt «proof of concept»-stadie, der de konsentrerer seg om å få teknikken til å fungere best mulig.

Senere vil man gå videre til dyreforsøk, før fargestoffene kan tatoveres inn i menneskehud. Årsaken til dette er at produsentene må sikre seg mot at produktet kan føre til allergiske reaksjoner eller andre, medisinske problemer.

Teamet bak DermalAbyss skal ifølge en artikkel hos ScienceAlert presentere funnene sine på en stor konferanse for «wearable computers» i september, så følg med på Natgeobloggen til høsten for en oppdatering på det siste innen medisinske tatoveringer.

Via Sciencealert

Bilder: Dermalabyss/Vimeo

National Geographic