Oioi, nå napper det friskt i mellomkjøttet her …

Bakgrunnen for denne eiendommelige følelsen er at på mandag presterte den amerikanske klatreren Alex Honnold noe som hittil i menneskehetens historie har fremstått som komplett umulig.

I løpet av noen slitsomme timer klarte 31-åringen å klatre opp hele fasaden på det amerikanske nasjonalsymbolet «El Capitan» — uten sikring.

Det er mildt sagt en slem fjellvegg det er snakk om, bare se på dette:

El Capitan, navnet betyr forresten noe slikt som «sjefen», er rett og slett en 914 meter høy loddrett granittvegg plassert midt i nasjonalparken Yosemites ødemark.

Stedet er et yndet utfartssted for klatrere, BASE-hoppere og andre eventyrere, men ingen har tidligere hatt hverken nerver eller baller nok til å klatre opp hele den loddrette fjellsiden uten sikkerhetstau.

Det er bokstavelig talt livsfarlig.

Alex Honnold satte både frykten og logikken til side, og gjennomførte klatreturen med glans.

Heldigvis for oss, så var et kamerateam fra National Geographic med ham hele veien opp for å dokumentere bragden.

Nå er de første filmsnuttene klare, og det ser rett og slett helt vanvittig ut:

De første filmsnuttene gir et innblikk i Alex’ strabaser der han klamrer seg fast til veggen i flere hundre meters høyde.

Selv om Alex hittill ikke har vært noen verdenskjendis, er han langt fra noe ubeskrevet blad. I løpet av sine 31 år har han rukket å bli en av verdens mest meritterte fjellklatrere, og holder flere av verdens gjeveste klatrerekorder.

Filmingen er en del av en kommende filmprosjekt i regi av National Geographic, som har tatt mål av seg til å dokumentere hele den farefulle klatreferden opp El Capitan.

Dette vil du garantert få både høre og se mer til om utover sommeren …

National Geographic