NASA har nylig lagt ut et nytt satellittbilde fra Mars, og på dette bildet er det en detalj som får både forskere og lekfolk til å heve øyenbrynene …

Bare se her:

Bildet er ikke umiddelbart lett å forstå, i hvert fall ikke for de av oss som mangler erfaring med analyse av satellittfoto.

For hva er det egentlig vi ser her?

Ved første øyekast ser det kanskje ut som litt shampoo som renner ned over en mørk brystvorte? Eller er det et nærbilde av et kulehull i et bilvrak? Eller noe maling som flasser av et gammelt tregjerde?

Det stemmer ikke. I dette bildet vises et utsnitt fra et område på Mars’ overflate som ifølge IFLscience bare kalles «sveitserosten» blant fagfolk.

Årsaken til økenavnet er lett å finne blant de mange, runde «hullene» på overflaten.

De gulhvite, ostelignende områdene består av is laget av karbondioksid, mens «hullene» viser den eksponerte steingrunnen på undersiden.

Hele bildet har et merkelig 3D-lignende skjær over seg, og årsaken til dette er at bildet er tatt mens solen står lavt. Effekten av dette er at konturer på bakken gir ganske sterke skygger.

Bildet er tatt av med HiRISE-kameraet på NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter i forrige uke, mens satellitten passerte over Mars’ sørlige halvkule.

HiRISE-kameraet på NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter tar knivskarpe bilder. FOTO: NASA

Hver pixel i bildet tilsvarer omtrent 50 centimeter på Mars’ overflate, og objekter med en størrelse på rundt halvannen meter i lengde/bredde vil være synlige.

De mørkebrune «hullene» i «osteområdet» er altså rundt 100 meter i diameter.

Nok osteprat — det alle oppegående vesener er mest interessert i er selvsagt det merkelig «hullet» øverst til høyre i bildet.

Ifølge NASA kan hullet enten skyldes et meteorittkrater, eller så kan den kraterlignende strukturen ha oppstått ved at et område under bakken rett og slett har kollapset.

Lignende fenomener finnes også her på jorden. Senest i fjor ble vi oppmerksomme på bilder fra den russiske tundraen, der flere kratere har dukket opp etter at gassfylte hulrom under bakken har tint og åpnet seg.

I GIFen nedenfor kan du se russiske forskere tråkke på et gelélignende område der det øverste gresslaget skjuler store mengder gass.

Ifølge en artikkel hos Sciencealert er forskere kjent med mer enn 7000 slike områder, som en følge av klimaendringene.

Tilbake til Mars: Hva som er årsaken til krateret vites altså ikke, men kanskje vet vi mer neste gang satellitten passerer over sveitserost-området.

National Geographic