De fleste av oss har har hørt en breial kjekkas ytre noe i retning av «amerikansk øl smaker bare vann». Slike utsagn kommer gjerne samtidig med lengre utredninger om belgiske ølsorter og annet feinschmeckeri.

Men hva smaker egentlig vann? Noen vil kanskje mene at vann liksom er definisjonen på nøytral smak, mens andre mener vann kan smake søtt, og noen ganger beskt.

Sannheten er vel at vann smaker litt forskjellig etter hvor man er i verden, om vannet er kaldt eller varmt, og ikke minst — hvor tørst man er.

Nå har vitenskapen kommet opp med et nytt argument i debatten om hva vann egentlig smaker:

Forskere fra California Institute of Technology har nemlig funnet ut hvordan noen av smaksløkene dine faktisk kan kjenne smaken av vann.

I en oppsiktsvekkende forskningsartikkel som nylig er publisert i det anerkjente forskningsmagasinet Nature Neuroscience, forteller assisterende biologiprofessor Yuki Oka at spesielle celler er i stand til å registrere om det er vann på tungen.

«Vi vet at tungen kan oppdage ulike næringsstoffer, som natrium, sukker og aminosyrer gjennom smaksopplevelsen. Det har imidlertid vært ukjent hvordan vi vet at det er vann i munnen. Mange insektarter er kjent for å kunne  «smake» vann, så vi lurte på om kanskje pattedyr også kan egne systemer for vannoppdagelse» sier professor Oka i en pressemelding

For å finne ut av dette ble det utført et passe ubehagelig dyreforsøk, der forskerne målte nervesignaler fra tunge til hjerne mens tungen ble dyppet i forskjellige smaksstoffer.

Søtt, surt, salt, bittert og umami ble alle registret i nervebanen — men til forskernes store glede viste det seg at nervecellene også ble aktivert når det kun var vann på tungen.

Smakscellene for de forskjellige smakene ble deaktivert, slik at forskerne kunne teste seg frem til hvilken av smaksløkene våre som responderer på vann, og resultatene viser at smakscellene som registrerer sure og syrlige smaker, også oppdager om det er vann tilstede i munnen.

I dyreforsøket testet forskerne også ut genmanipulerte mus som var avlet frem slik at smaksløkene deres også reagerte på lys. Forskerne byttet så ut drikkevannet i musenes vannflaske med små lysdioder, og fikk etterpå musene til å «drikke» lys.

Funnene vil ifølge forskerne hjelpe oss å forstå hvordan hjernen tolker disse signalene forskjellig, hvorvidt man er tørst eller ikke, og senere vil forskerne prøve å finne ut hvordan hjernen regulerer følelsen av velbehag, for eksempel når man slukker tørsten …

National Geographic