Når jorden varmes opp foran øynene på oss og verdens mektigste mann bærer ved til bålet samtidig som han nekter for at det brenner, kan det gå en kule varmt for for flere.

Ikke før hadde internett gått bananas i et lite, humoristisk pusterom takket være Trumps i beste fall kryptiske covfefe-tweet, før alvoret igjen senket seg over kloden da presidenten annonserte akkurat det mange hadde fryktet: at han trekker USA ut av Parisavtalen.

Klima-front på nettsiden

I en kraftig, umiddelbar reaksjon på dette, har National Geographic nå viet hele fronten på nettsiden sin til klimasaken, der de blant annet ruller ut saker som dokumenterer de vitenskapelige bevisene for at klimaforandringene er reelle – og menneskeskapte.

Skjermdump fra NationalGeographic.com.

Det er ikke bare lystig lesning, som du vel kan forestille deg, men her er det også viet plass til saker som gir håp, for eksempel denne artikkelen, som lister opp seks sterke grunner til at USAs Parisavtale-exit ikke nødvendigvis vil kunne stoppe at USA likevel kan nå målene for avtalen, selv om det blir andre mekanismer og krefter enn Trump og hans regjering som vil sørge for fremgangen.

Har du behov for å lese deg kjapt opp på hva klodens klimaforskere er enige om når det gjelder klodens status quo, kan du lese denne: Syv ting du bør vite om klimaforandringene.

Fremtidspek og fortidsbilder

Så kan du lese denne artikkelen og bildespesialen, der National Geographic intervjuer den svenske fotografen Christian Åslund, som har vist hvordan nedsmeltingen i våre egne nordområder har funnet sted det siste hundreåret, blant annet ved å ta utgangspunkt i gamle arkivbilder tidlig på 1900-tallet fra spesifikke steder på Svalbard, og så gjenskape motivene i dag. Kontrastene er mildt sagt slående …

Her kan du se vitenskapsformidler Bill Nye forklare hva som er greia:

Og her kan du se hvordan verden vil se ut hvis all isen smelter, som følge av global oppvarming – et fenomen som presidenten i verdens mektigste land som kjent ikke tror noe særlig på.

Vel, man kan jo håpe han har rett, for det vil bli noen nye kystlinjer rundt forbi, for å si det sånn.

Verdens lengste artikkel?

Har du forresten sett Leonardo DiCaprios prisvinnende og kritikerroste klimadokumentar «Before The Flood»? Filmen, som distribueres av National Geographic, er regissert av Oscar-belønte Fischer Stevens og produsert av ingen ringere enn Martin Scorsese.

Ikke sett den ennå? Dokumentaren vises igjen på National Geographic den 24. juni, klokka 17.15. Klikk for mer info og for å få en påminnelse.

Se trailer her:

National Geographic er også godt i gang med det som dessverre fort kan bli tidenes lengste artikkel. Den går rett i strupen på Donald Trump, og er rett og slett en løpende liste over hvordan Trump-administrasjonen truer og ødelegger miljøet. Artikkelen ble påbegynt da Trump ble valgt i november i fjor, og oppdateres og utvides nærmest fra dag til dag, i takt med at Trump i et raserende tempo (om vi kan si det slik) signerer sine presidentdekreter.

Artikkelen er dessverre allerede lang som et vondt år, selv om det langt fra er gått et år ennå …

Pust med magen

Vi sukrer pillen litt til slutt, dersom du lider av klimautmattelse eller du bare trenger noe positivt akkurat nå:

Har du lyst til å puste ut med noen bilder av hvor fantastisk kloden kan være? Da kan du kose deg med denne saken, som viser det utrolige dyrelivet i en av verdens eldste ørkener. Noen av bildene der er bare helt rå.

Så kan du heller ta opp klimakampen senere, hvis du vil. Det er et fritt liv.

National Geographic