Vi sverger ved både Zevs og Jupiter: Denne planeten blir bare mer og mer fascinerende!

Det er ikke første gang vi her på Natgeobloggen har skrevet om de fantastiske bildene som romfarkosten Juno har sendt hjem i det siste, fra sin ferd i bane rundt Jupiter.

Og dette blir neppe den siste heller, hvis det fortsetter på denne måten.

Nå viser nye bilder fra Juno, som forlot vår egen planet i august 2011, at det foregår veldig mye rart på den gigantiske gassplaneten.

Infrarøde bilder fra Juno viser varmeforskjeller på Jupiter.

Presentert i forrige uke

Vi snakker om polarstormer så store som planeten du nå befinner deg på og det mest fantastiske polarlys du kan tenke deg.

Forskere fortalte om de nye funnene på en pressekonferanse fredag i forrige uke, og det er ikke småtterier man har funnet ut om Jupiter basert på Junos ubemannede oppdagelsesreise det siste knappe året.

Mer om det kan du lese i en pressemelding fra NASA her og – for de superinteresserte – er det enda mer kjøtt på beinet å finne her.

Helt ny Jupiter

– Det er så mye som foregår her som vi ikke hadde ventet, at vi har måttet ta et skritt tilbake og tenke på denne planeten som en helt ny Jupiter, slår Scott Bolton ved Southwest Research Institute fast i pressemeldingen.

Blant annet viser det seg at Jupiters nordpol er helt ulik planetens sydpol, og man antar at bilder av polene som Juno vil sende hjem ved senere tidspunkt, igjen vil kunne se helt annerledes ut.

De nevnte gigantiske polarstormene fører også til helt spektakulært polarlys. Men ulikt polarlyset vi har ved våre poler, bidrar Io, Jupiters vulkanske måne, med sulfidgass som gjør polarlyset om mulig enda mer besnærende enn nordlyset vi selv er bortskjemte med her i nord.

I tillegg kommer oppdagelsene om planetens magnetfelt, som har tatt forskerne helt på senga.

Banebrytende (sort of …)

Som nettstedet Atlas Obscura skriver: Lærebøkene vil nå – takket være Juno – trenge en overhaling.

Om ikke flere, etter hvert som Juno fortsetter sin (banebrytende) trofaste bane rundt Jupiter.

Fortsettelse følger … (etter alle solemerker)

Alle foto: NASA/Juno

National Geographic