Den mest spennende stjernen i universet har de siste par årene uten tvil vært KIC 8462852. Stjernen ligger et sted i stjernebildet Svanen, og befinner seg snaut 1 500 lysår herfra.

Hvorfor er den interessant?

Vel, høsten 2015 skrev Natgeobloggen at astronomer hadde oppdaget noe usedvanlig merkelig på nattehimmelen: Rundt stjernen KIC 8462852 i Melkeveien kretset det nemlig et gigantisk objekt.

Uttrykket «alien megastructure» brukes om dette objektet, for forskerne er rimelig sikre på at det ikke kan være en planet.

Oppdagelsen den gang var nemlig såpass spesiell at forskerne, som studerte tallmaterialet fra Kepler-teleskopet, åpent stilte seg spørsmålet om de hadde observert noe som kanskje var bygget av en fremmed sivilisasjon. Derav uttrykket «alien megastructure», noe som selvfølgelig bidro til massiv oppmerksomhet internasjonalt.

Bakgrunnen for det hele var observasjoner av endringene i lysstyrken fra KIC 8462852, og flere andre, avvikende målinger.

Som et eksempel oppdaget forskerne en ukes lang reduksjon av lysstyrken, og de observerte også en serie signifikante reduksjoner i perioden 2011-2013.

Av og til senkes stjernens lysstyrke med hele 20 prosent – omtrent som et fyrtårn i verdensrommet.

Til sammenligning så er «vanlig» reduksjon i lysstyrke når en planet passerer forbi, på rundt én prosent …

Dette tyder på at objektet som går i bane rundt denne stjernen har en «irregulær» form — altså at det ikke er rundt i formen, slik en planet gjerne er.

Alien-jegerne hos SETI, organisasjonen som spesialiserer seg på søk etter liv i verdensrommet, har tidligere foreslått at en måte å oppdage liv i verdensrommet på er nettopp å se etter slike irregulære gigant-konstruksjoner som går i bane rundt andre stjerner.

Et slikt objekt kan for eksempel være en såkalt «Dyson-sfære», eller en større samling av tekniske installasjoner som samler energi fra stjernen.

Siden lysreduksjonen ble oppdaget har stjernen vært under konstant overvåkning, men lite annet har blitt rapportert – før nå.

Tilbake til KIC 8462852-nyhetene: Grunnen til at forskerne nå holder på å væte seg nedentil, er at KIC 8462852 plutselig har begynt å røre på seg igjen. 

Fredag før helgen sendte en av astronomene tilknyttet overvåkningen av stjernen plutselig ut denne meldingen på twitter:

Da var det nettopp oppdaget at lyset fra KIC 8462852 igjen har begynt å minske – noe som betyr at det enorme objektet kanskje passerer mellom oss og stjernen.

Og dette skjer akkurat nå!

Aliens og gigantiske, kunstige byggverk i verdensrommet er selvfølgelig ikke det første forskerne tenker på når de observerer KIC 8462852, men de sier også rett ut at de ikke har noen andre forklaringer. I hvert fall ikke her og nå.

De har tidligere vurdert både gigantiske kometsvermer, protoplanetære plater, til og med restene av en ødelagt planet — men ingen av disse scenarioene stemmer med observasjonene.

Mye tyder på at vi har et spennende år foran oss.

I påvente av de nye analysene fra KIC 8462852, kan du se astronom Jason Wright svare på spørsmål knyttet til KIC 8462852 i videoen nedenfor:

Via Science Alert

Bilder: ESO og David Kingham / Flickr(NASA

 

National Geographic