Husker dere i fjor, da vi skrev om den nye blåfargen som nettopp hadde blitt oppdaget? Vel, utviklingen går videre, og nå viser det seg at den nye blåfargen snart blir tilgjengelig som en vanlig fargestift!

Hvorfor skriver vi om nye fargestifter på Natgeobloggen? Jo, fordi nye blåfarger, eller blå pigmenter, er mer sjeldent enn du kanskje skulle tro.

Faktisk er det hele 200 år siden sist gang noen fant opp eller oppdaget en ny blåfarge.

Den gang var det den franske kjemikeren Louis Jacques Thenard som oppfant det som i dag er kjent som kobolt-blått.

Problemet med kobolt-blå, og flere andre blåfarger, er at de er giftige. Det er ikke tilfellet med den nye blåfargen, som så langt bare går under det mystiske kodenavnet «YlnMn Blue». 

Og angående navnet – akkurat nå holdes det også en konkurranse i regi av den amerikanske fargestiftprodusenten Crayola, hvor barn i alle aldre kan være med på å foreslå navnet til den nye blåfargen.

Kan vi forslå «Onkel Blå»?

Eller Blue Steel?

zoolander movie ben stiller magnum blue steel

Om du ikke husker alle detaljer fra forrige gang, kan vi repetere litt om bakgrunnen for den nye fargen.

Den amerikanske forskeren Mas Subramanian holdt på med noen eksperimenter i laboratoriet sitt, da han ved en tilfeldighet la merke til noe rart …

Forskerne var egentlig på leting etter de elektriske egenskapene til stoffet manganoksid. Da de varmet dette i en ovn til en temperatur på mer enn 1200 grader, skjedde det noe spesielt …

YInMn_Blue_-_cropped

Mas Subramanian, som er professor ved Department of Chemistry hos Oregon State University, gikk tilfeldigvis forbi ovnen en dag mens en av studentene skrapte ut de brente restene for å gjøre rent. Da la han merke til at restene fra forbrenningen hadde en utrolig sterk blåfarge.

– Jeg forstod med én gang at noe fantastisk hadde skjedd. Faktisk var dette en helt tilfeldig oppdagelse, sier Subramanian i en pressemelding.

Det nye fargepigmentet er svært stabilt, og som tidligere nevnt, i motsetning til mange andre blåfarger som kobolt-blå og preusisk blå, er det heller ikke giftig.

Fargen skal angivelig være svært ettertraktet blant kunstere, og det forstår vi godt.

Det nye fargestoffet settes nå i industriell produksjon, og de første kommersielt tilgjengelige fargene kommer på markedet mot slutten av året.

Toppbilde: Wikimedia Commons

Via: IFLscience

National Geographic