Et sted, langt der ute i uendeligheten, er et gigantisk sort hull på avveie…

Dette høres ut som manuset til en imaginær sci-fi-thriller, med medium budsjett og arbeidstittel «SINGULARITY», men fakta er at det supermassive sorte hullet med kodenavn CXO J101527 faktisk er på vei bort fra sin «modergalakse».

Hvorfor er dette rart?

Jo, fordi i forskningsmiljøene er det nogenlunde konsensus om at sentrum av de fleste spiralgalakser inneholder et gigantisk sort hull. Også i vår egen galakse, Melkeveien, finner vi det supermassive hullet Sagittarius A*.

Disse hullene sitter der omtrent som navet i et hjul. Forskjellen mellom Sagittarius A* og CXO J101527 er at sistnevnte har forlatt sin trygge plass i sentrum…

Ingen vet helt hvorfor, men bevisene er i alle fall klare på at det sorte hullet beveger seg med en vanvittig fart — hele 175 kilometer i sekundet.

Det sorte hullet CXO J101527 har en masse som tilsvarer 160 millioner ganger vår egen sol, og befinner seg i en fjern galakse, omtrent 3,9 milliarder lysår unna. Alt det møter på sin ferd gjennom rommet blir sugd inn og forsvinner i singulariteten.

Astronomer fant frem til det fortapte hullet ved å observere røntgenstrålingen fra tusenvis av galakser. Vanligvis ligger disse sterke røntgenkildene i galaksenes sentrum, men i dette tilfellet fant forskerne en sterk røntgenkilde hele 4000 lysår fra sentrum.

Dette ledet forskerne til å mistenke at det kunne dreie seg om et sort hull på avveie.

Forskerne kan bare spekulere i hva som er årsaken til at det sorte hullet har forlatt sin posisjon i sentrum, men regner med at det skyldes en voldsom kollisjon.

I en studie publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Astrophysical Journalargumenterer forskere for at den nye kursen skyldes at to sorte hull har kollidert og slått seg sammen til ett — og at denne prosessen i seg selv har vært så voldsom at det nyskapte hullet er blitt slynget bort fra sentrum.

Målingene som ledet til oppdagelsen av det reisende sorte hullet, ble blant annet gjort med NASAs Chandra-teleskop, som stadig vekk bidrar til å fremskaffe ny, spennende viten.

Chandra-teleskopet er i prinsippet et helt laboratorie pakket inn i en satellitt, og er spesialutviklet for å arbeide med å observere universet gjennom røntgenstråling.

Forskerne kan ikke si noe sikkert om årsaken, eller om det faktisk finnes et annet sort hull i sentrum av galaksen, men uttaler at de planlegger nye observasjoner for å bekrefte teoriene sine.

Mer om sorte hull på avveie får du vite i denne videoen:

National Geographic