Av og til føler man bare for å takke noe som bidrar til å spre glede og forundring, og akkurat i dag er det folka bak youtubekanalen Smarter Every Day 2 som fortjener skryt.

Bakgrunnen for dette er at de har tatt seg tid til å filme et lite omtalt fenomen med høyhastighetskamera – og resultatet er mildt sagt interessant å se på.

Bare se her:

Det du ser i GIF-en over her er faktisk en type godteri som blir knust.

Godteriet det er snakk om kalles «Life Savers», og er en slags gammeldags mint-tablett som fremdeles er ganske populær i USA. Når en Life Savers blir knust, slik som i GIF-en, stråler det ut et mystisk, blått lys — nesten som Cherenkov-strålingen du kan se i atomreaktorer!

Enda litt saktere, takk:

Fascinerende.

Det er selvsagt ikke noe radioaktivt som foregår i dette godteriet, men snarere noe som kalles tribolumisens

Dette er et merkelig, optisk fenomen, hvor lys plutselig oppstår i et krystall som enten rives i stykker, ripes eller gnis hardt — noe du faktisk kan oppleve selv hvis du for eksempel tar med deg to sukkerbiter inn i et mørkt rom og gnir de hardt mot hverandre.

Lyset oppstår trolig (for dette vet vi faktisk ikke så veldig mye om) fordi noen av elektronene i krystall-atomene havner i en høyere energitilstand, og når de kjemiske bindingene brytes frigjøres en rekke elektroner og skaper et slags lyn i miniatyr.

Tribolumisens, der altså.

Selv om GIF-ene gir deg mye visuell stimuli, anbefaler vi også at du tar en titt på hele slow-mo-videoen fra eksperimentet fra Smarter Every Day:

Via Reddit/IFLscience

Bilder: Stills fra Smarter Every Day 2/ Youtube

National Geographic