Dypt inne i verdens permafrostområder er det noe som skjer. Vinteren er ikke lenger like kald, og om sommeren blir det faktisk så varmt at de øverste lagene har begynt å smelte.

Klimaendringer som dette er skumle nok i seg selv, men nå roper forskere varsko om at smeltingen i polare områder også kan vekke en sovende kjempe …

Trusselen det er snakk om i dette tilfellet, er urgamle bakterier og virus som har ligger nedfrosset i isen i tusener av år — og dette kan vise seg å by på store problemer for menneskeheten. 

Årsaken er at store deler av virus- og bakteriefloraen vi omgir oss med i dag — inkludert de som skaper skumle sykdommer — tross alt er livsformer som vi har hatt rundt oss i tusener av år.

Vi har utviklet oss sammen, og etterhvert klart å bli motstandsdyktige mot mange av dem.

Hva som skjer når menneskeheten plutselig blir eksponert for bakterier og virus som har ligger nedfrosset i lang tid, vet vi ikke — men vi kan trekke linjer til for eksempel den siste tids ebola-utbrudd, bare for å sette litt fart på hjerneaktiviteten.

Kanskje tiner det akkurat nå en nedfrosset mammut, med kroppen full av nytinte bakterier fra tundraen?

Plot twist: Dette har allerede skjedd — og folk har dødd.

I fjor sommer døde nemlig en tolv år gammel gutt av den fryktede sykdommen anthrax, eller miltbrann på norsk.

Sykdomsutbruddet oppstod i et avsidesliggende område i Sibir, hvor et tyvetalls personer plutselig ble smittet av anthrax.

Ingen vet helt sikkert hvorfor dette skjedde, men forskere frykter at det skyldes et reinsdyr — som døde for 75 år siden.

Reinsdyrskrotten har ligget begravd i trekvart århundre, helt til hetebølgen i fjor sommer gjorde at bakteriene igjen kom til overflaten.

Dette gjorda at bakteriene havnet i et lokalt vassdrag, hvor mer enn 2000 reinsdyr ble smittet, og disse igjen smittet menneskene i nærheten.

Dette var riktignok et isolert tilfelle langt nord i Sibir, men forskerne frykter at det ikke er siste gang vi hører om noe lignende.

Det er ikke uvanlig at den øverste halvmeteren i jordlaget kan tine, selv i områder med permafrost.

Det skumle som skjer nå, er at jordlagene tiner stadig lengre ned, og dette frigjør mikroorganismer fra langt tilbake i tid — livsformer som moderne mennesker aldri har blitt konfrontert med.

Siste setning høres akkurat ut som traileren til en middels sci fi-opplevelse — dessverre er det faretruende nær virkeligheten. 

I en studie fra 2005 klarte NASA nemlig å vekke opp bakterier som hadde ligget nedfrosset i dvale i mer enn 32 000 år. Ifølge en artikkel fra BBC bevegde bakteriene seg rundt, helt uanfektet av den lange tiden i isen.

Så, to år senere, vekket forskerne til live en gruppe bakterier som hadde ligget i dvale under en isbre i Antarktis i hele 8 millioner år …

Gudene vet hva så gamle mikroorgansismer er i stand til å gjøre med oss.

Inntil videre bør vi kanskje fokusere på å gjøre det vi kan for å unngå at disse områdene smelter — og håpe at vi heller kan se slike scenarier på kino enn på det lokale sykehuset.

Via BBC

Bilder: Pixabay, CC, Science Photo Library/Alamy

National Geographic