Mens du ser frem til påskefri og høyt kaloriinntak, fortsetter NASAs romprosjekter flittig med å skaffe ny og spennende informasjon om solsystemet vårt.

Romfarkosten Juno går for tiden i en svært spesiell bane rundt Jupiter, og omtrent annenhver måned passerer den tett på gassplaneten — og da blir det tatt meget spennende bilder (mer om disse litt lenger ned i saken).

Juno nådde frem til Jupiter 4. juli i fjor, etter en fem år lang reise gjennom rommet. Den første tiden brukte Juno til å komme i riktig bane rundt gasskjempen, og for hver passering sender den hjem stadig mer interessante bilder.

Denne manøveren er slett ikke uproblematisk.

Det er nemlig flere grunner til at Jupiter er den skumleste planeten i solsystemet. Ikke bare har gasskjempen et voldsomt gravitasjonsdrag (husk, den dro kometen Shoemaker Levy i fillebiter), og den genererer også ekstreme mengder stråling.

Den siste biten har gjort at Junos kameraer har vært utilgjengelige i store deler av den operasjonelle tiden, og dette er for å unngå at Jupiters stråling ødelegger kameraet.

Både kameraet og mange av de følsomme instrumentene ombord på Juno ligger derfor lagret i en spesiell boks av tykt metall, og instrumentene skrus kun på rett før de skal brukes. 

Og nå har de definitivt blitt tatt i bruk — og det på «kloss hold».

Bare se på forskjellen mellom de første bildene som Juno tok av Jupiter:

Og dette:

Bildet er tatt mens Juno passerer direkte over Jupiters sørlige pol, og som du kanskje legger merke til så er bildet kunstig fargelagt.

Bakgrunnen for dette er at alle kameraene ombord på Juno kun tar sort-hvitt-bilder. Dette høres umiddelbart utrolig gnient ut, men grunnen er at sort-hvitt-kameraer faktisk er de som tar de «beste» og mest detaljerte bildene fra et forskningsperspektiv.

Farge kan man fint legge til senere, og det er det mange online hobbyastronomer som bruker tiden sin på.

Dette bildet, fargebehandlet av Roman Tkachenko viser de fantastiske formasjonene på Jupiters nordpol.

Noen liker tydeligvis å eksperimentere med fargene, og det gjør ikke akkurat resultatet mindre interessant:

Twitter-astronom Jason Major har animert bilder fra Jupiters passering over nordpolen…

… og en hobbyastronom ved navn Gerald Eichstädt har ifølge IFLscience satt sammen samtlige bilder fra Junos femte passering til en animert sekvens som viser hvordan en slik flyby ser ut fra cockpiten:

Jupiter er som kjent ingen smågutt, og Juno bruker hele 53 dager mellom hver passering. Neste runde med nærkontakt skjer i slutten av mai, og da er vi tilbake med mer space porn.

Via IFLscience

Bilder: NASA

National Geographic