Det er onsdag ettermiddag, og det er tid for dype, filosofiske spørsmål. Er et tre levende? Ja, selvsagt. Er en sky levende? Eh … nei. Hva med en elv, full av liv, er den levende? Hm …

Godt spørsmål.

Du trenger ikke gruble lenge på svaret, for rettsapparatet i India har nettopp gitt to elver og en isbre status som «levende vesener» eller «legal persons».

Ifølge en artikkel på forskningsportalen Phys.org er bakgrunnen for denne uvanlige måten å omtale mengder av rennende vann på, et forsøk på å gi sårbare naturområder sterkere rettsvern.

Den nye statusen er ikke begrenset til breer, og inkluderer blant annet en skog, flere fossefall, myrer, innsjøer og andre viktige naturområder.

Det fjellrike Himalaya-området inneholder blant to store isbreer, Gangroti og Yamunotri, som gir vann til elvene Ganges og Yamuna.

Ganges er en av verdens største elver, og har sitt utspring i Himalaya før den snirkler seg mer enn 2500 kilometer gjennom India før den når havet i Bengalbukten.

På veien blir den tilført kloakk, samt asken fra millioner av indere som tar siste avskjed langs bredden. Elven er også sterkt preget av industriforurensning.

De indiske elvene fikk sin nye status for en måneds tid siden, mens elvenes kilde — de store isbreene — nå altså følges opp med sine egne statusendringer.

Bakgrunnen for det hele er at forskere observerte at Yamunotri-breen krympet i alarmerende fart, og siden midten av 90-tallet har breen trukket seg mer enn 850 meter tilbake.

Lignende utvikling har også skjedd andre steder i verden, blant annet på New Zealand. Øylandets tredje største elv, som regnes som hellig for de innfødte maoriene, har nå også fått status som et levende vesen.

Dette er jo helt super for miljøet at naturområder får samme status som mennesker, nå gjenstår vel bare arbeidet med å få menneskene som bor der til å respektere hverandre — for India er nemlig et av verdens mest rasistiske land.

Men som sagt — kudos for miljøarbeidet.

Via Phys.org

Bilder: Pixabay 

National Geographic